Investigadors del CEAB estudien diverses espècies noves d'una família de crustacis

Es tracta d'animals que van trobar al Pacífic però poden viure a gairebé tots els oceans

Diversos investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) conjuntament amb el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) han descrit i posat noms a un conjunt de noves espècies d'una família de crustacis coneguts com a xinxes de mar o sastres.

Es tracta d'animals molt petits que semblen llagostes de closques diminutes. Una expedició francesa les va recollir a la plataforma de Papua Nova Guinea, a l'Oceà Pacífic, però segons detallen els investigadors aquests exemplars poden viure gairebé a tots els oceans. L'estudi que fa el grup del CEAB conjuntament amb investigadors del MNCN intenta comprendre com es produeix la diversificació d'espècies marines.

Els crustacis descrits pels investigadors tenen pocs centímetres de closca i formen part dels galateids (crustacis decàpodes que van des dels pocs mil·límetres fins a diversos centímetres). Tenen una cara triangular que sobrepassa els ulls. A més, el seu aspecte és similar al de petites llagostes amb closques diminutes i colors ataronjats.

La descripció i estudi que ha fet el grup de recerca al qual forma part el CEAB prové de la recol·lecció d'espècies que va fer una expedició francesa a l'oceà Pacífic. Aquesta expedició va permetre confirmar la presències de 14 noves espècies per a la ciència.

Segons detallen els investigadors, l'origen d'aquest grup d'espècies va originar-se a l'antic oceà Tetis, que és el que avui coneixem com a mar Mediterrani i que connectava l'Atlàntic i el Pacífic abans que l'Índic existís.

El fet que aquest grup sigui tan nombrós (actualment es coneixen prop de 1000 espècies de galateids), àmpliament distribuït i ecològicament divers, el converteix en idoni per analitzar com es produeixen els processos de diversificació d'espècies marines.