El Lluèrnia es farà durant 43 dies amb una vintena d'instal·lacions per evitar aglomeracions

El festival d'Olot potencia la participació a distància

La pandèmia de la covid-19 ha obligat a repensar el Lluèrnia, el festival de la llum i el foc d'Olot (Garrotxa), per evitar aglomeracions i complir amb les normes de seguretat. Els organitzadors han decidit "dispersar-lo" en el temps i l'espai.

Passarà de durar sis hores en un dia com en les anteriors edicions a fer-se durant 43 dies (del 17 d'octubre fins al 28 de novembre) alhora que es potenciaran els espais oberts, com el Parc Nou o les fonts de Sant Roc que acolliran l'Hort de la Llum a càrrec dels arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner.

De les 50 propostes habituals se'n faran 20 repartides en el temps. I es faran actes participatius des de casa, pensant fins i tot en en un nou confinament, com un ball de fanalets casolans com a inauguració.

Les restriccions sanitàries per la covid-19, però, han estat també una oportunitat per "reinventar" el festival de dalt a baix i conservar la seva essència, com és mantenir la participació del públic i portar l'art i la cultura al carrer. El seu director artístic, Xavier Bayona, ha destacat també la importància de reivindicar el paisatge urbà i natural i redescobrir espais que molts ciutadans han apreciat durant el desconfinament d'aquesta primavera.

És per això que una part important de les 20 propostes es veuran en espais oberts, com el Parc Nou, els prats de davant l'hospital, el Pavelló de Bany dels Tossols o els Prats de la Mandra. Tot i això, algunes propostes es faran en espais tancats del centre, com l'Hospici, els Claustres del Carme o Can Barberí, on hi haurà vigilants de seguretat per controlar l'aforament. També s'està estudiant la reserva anticipada de localitats en activitats com Contes a la Vora del Foc.

D'altra banda, s'ha procurat que en els més de quaranta dies no coincideixin més de vuit propostes simultànies i evitar així un efecte crida amb les dates.

També s'ha previst una inauguració i clausura participativa que es podrà mantenir fins i tot en el cas d'un possible confinament a la tardor. L'obertura serà el 17 d'octubre amb un ball de fanalets on els participants podran elaborar-los prèviament i enviar les imatges fetes des de casa a un web on es mostraran tots els balls plegats. I la clausura anirà a càrrec dels Pi, Pam, Pum, Foc!.

També es mantindrà la instal·lació conjunta de les escoles i instituts, l'exposició fotogràfica a Can Trinxeria, les propostes del concurs obert o la de l'EASD d'Olot als Claustres del Carme.

L'Hort de la Llum a les fonts de Sant Roc

Els encarregats de dissenyar el tradicional Hort de la Llum seran els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner, que ja han participat en anteriors edicions. Han escollit fer-ho a les fonts de Sant Roc i han avançat que buscaran potenciar el caràcter d'aquest indret com a "jardí i saló d'entrada" de la ciutat tot recordant que, antigament, era el que primer veien els passatgers que arribaven en tren. Un emplaçament on també hi ha una gran presència de l'aigua (el riu està just al costat).

Per la seva banda, l'alcalde d'Olot, Pep Berga, ha felicitat els organitzadors per aportar cultura durant tota la tardor en un moment de màxima incertesa per la pandèmia. I ha assegurat plenes garanties de seguretat tot recordant que cada acte que es fa a la ciutat compta amb el vistiplau de Protecció Civil i la Generalitat.

El festival Lluèrnia va començar el 2012 i s'ha mantingut cada any amb l'excepció del 2017 que es va suspendre per les protestes de l'1-O i la situació política. El pressupost de la vuitena edició es manté en 90.000 euros, dels quals prop d'un 70% els aporta l'Ajuntament, un 6% la Diputació de Girona i un 17% la Generalitat. La resta, amb patrocinadors privats.