Torra anuncia noves mesures restrictives per a reduïr els contagis de coronavirus a Catalunya

En destaquen prohibir reunions de més de 10 persones i anuncia 500.000 tests a les escoles

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha desgranat aquest matí el nou paquet de mesures que s'aplicaran les properes setmanes per tal d'aturar els incipients brots de coronavirus que s'estan detectant al llarg de Catalunya els últims dies.

Torra ha assegurat que el país ja no es troba en "situació d'estabilitat" sinó que s'ha entrat en una fase de "creixement persistent" per la qual cosa és necessari enviar una "senyal d'alerta" a la societat. El president assegura estar "preocupat" i demana un "esforç" a la ciutadania les properes tres setmanes per tal que el país es "posi a treballar" i es puguin obrir les escoles. És per això que ha presentat un conjunt de mesures dividides en cinc punts que s'aplicaran a tot el territori català i fent especial incís a ciutats concretes.

En primer lloc ha demanat una reducció de contactes socials donat que el 70% dels contagis que avui es donen tenen el seu origen en trobades d'amics, familiars o altres tipus de reunions. Per aquest motiu s'han prohibit les trobades de més de deu persones, tant en l'àmbit públic com el privat, excloent les activitats laborals i en el transport públic. També es manté la recomanació del metre i mig entre persones, l'ús de la mascareta obligatòria i el netejar-se les mans. Torra també ha avançat que es mantindrà el tancament de tot l'oci nocturn i les restriccions horàries d'obertura pels restauradors així com també el no permetre el consum d'alcohol ni tabac en espais públics.

En segon lloc l'executiu ha anunciat que seguirà augmentant el nombre de proves PCR entre la població però a partir d'ara tothom que sigui objecte d'un test haurà de signar un document d'autoresponsabilitat per assegurar-se que es queda a casa aïllat o en quarantena en el cas que doni positiu o mentre espera el resultat.

La tercera de les mesures fa referència a l'obertura de les escoles que es concretarà demà amb la presentació d'un pla d'actuació específic. En aquest sentit Torra ha avançat que les ràtios a les escoles serà de menys de 20 alumnes per aula mentre que en l'Ensenyament Secundari i el Batxillerat s'ha treballat perquè sigui més reduït del que són habituals. No només això, el president ha anunciat que entre el 15 de setembre i el 15 de novembre es faran 500.000 proves PCR a les escoles i instituts de Catalunya amb la idea de fer un cribratge poblacional per així "ajudar a tenir una dimensió sobre l'epidèmia i els contagis", ha apuntat. Pel que fa al ús de la mascareta serà obligada per a tots els alumnes majors de 12 anys i en les poblacions amb més risc de contagi serà obligada pels majors de 6 anys.

La quarta mesura és la presentació d'una app per a telèfons intel·ligents anomenada "Radar Covid" que entrarà en funcionament a principis de la setmana vinent. L'objectiu és que en facin ús un milió de persones com a mínim perquè sigui útil.

La cinquena mesura correspon a una campanya de difusió entre els mitjans de comunicació i al carrer per tal de conscienciar a la ciutadania fent referència a les mesures de prevenció com també anunciant la nova aplicació "Radar Covid".

Finalment, s'ha dissenyat la creació d'un nou comitè executiu de crisi per tractar durant tres dies a la setmana l'evolució de la pandèmia a Catalunya que comptarà amb diversos actors polítics, socials i mèdics.

Mesures més dures en algunes poblacions

Torra ha anunciat que les limitacions que el Procicat va aplicar en ciutats com Figueres i Vilafant en el seu dia ara es faran extensives a d'altres punts com les ciutats de Terrassa, Granollers, Les Franqueses del Vallès i Canovelles.

Aquestes van més enllà de les ja anunciades avui i s'especifica que no es pot sortir de casa més que per anar a treballar o comprar, limitar al 30% d'ocupació els serveis religiosos com les misses, enterraments o casaments i, finalment, limitar l'aforament al 50% a l'interior de restaurants o bars al seu interior i la terrassa.