Un 'reality' alemany ven Lloret de Mar com una destinació de festa, alcohol i sexe

El programa 'We love Lloret' promou el turisme de borratxera a través d'un grup de vuit joves que passen les vacances en un xalet

'We love Lloret' és un programa que la cadena privada alemanya ProSieben va començar a emetre aquest estiu. Consta de sis episodis i, precisament, el darrer s'emet avui a la nit. El 'reality' s'inspira en d'altres semblants emesos per l'MTV, i el seu format és semblant al de 'Gran Hermano'.

Vuit joves, tots de la mateixa ciutat, conviuen durant dues setmanes en un xalet de Cala Canyelles. Tot i que gran part del programa transcorre a dins la casa, els organitzadors del concurs també s'enduen els joves de festa pel municipi. I la imatge que es promou és, precisament, la del turisme de borratxera, que l'Ajuntament lluita per canviar.

Els participants tenen una vintena d'anys i el programa -com es ven a l'audiència- els convida a passar el "millor estiu" de la seva vida. Els diferents capítols mostren l'estiu esbojarrat que viuen els concursants, tant de dia com de nit. Una ullada a algunes escenes, penjades a Internet, permet veure com s'hi mostren nits d'alcohol, festa, sexe i borratxera.

L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, ja ha enviat una carta a la cadena alemanya, on expressa el seu disgust per la imatge que es ven d'aquesta localitat de la Selva. A més, el consistori també lamenta el paper que va fer la productora a l'hora de demanar els permisos de rodatge.

"Res feia preveure que la intenció fos aquesta", diu el regidor de Turisme, Jordi Orobitg. Des de fa dues setmanes, quan va tenir constància del què realment era 'We love Lloret', el consistori ha anat recopilant informació sobre els continguts del 'reality'. Però ara s'ha trobat que, des de fa uns dies, la cadena ProSieben ha tallat l'accés a les emissions, si qui les consulta ho fa des de l'estat espanyol.



Imatges d'excés i oci desenfrenat

"A aquelles escenes a les quals hi hem pogut tenir accés, però, la imatge d'excés i oci que es ven és absolutament pervertida i distorsionada", lamenta el regidor de Turisme. A més de queixar-se a la cadena, l'Ajuntament de Lloret de Mar també ha posat l'afer en coneixement de l'Agència Catalana del Turisme i la Direcció General de Turisme.

"El 'reality' afecta clarament la imatge de Lloret com a destinació turística", indica. Orobitg demana al Govern que actuï obrint expedients perquè, al seu parer, s'ha incomplert la Llei de Turisme. El tinent d'alcalde admet que és difícil emprendre actuacions a l'estranger, però sí que és possible fer-ho amb un empresari, amb negoci a Lloret, que apareix al 'reality' com a amfitrió dels joves concursants.

En concret, es tracta de Don Francis, que entre d'altres regenta el local 'I love Lloret'. Jordi Orobitg reclama a Turisme que actuï i que, si hi ha motius, li obri un expedient sancionador per promoure uns tòpics contra els quals el consistori lluita.

"Hi ha una sèrie d'empresaris paràsits i llagostes que guanyen diners emborratxant a la gent i difonent una imatge del país que no és la real, sense tenir en compte els danys que fan a la destinació", afirma el tinent d'alcalde. Orobitg entén que la Llei de Turisme dóna fonaments legals per actuar contra l'empresari, i també recorda que l'ajuntament, en aplicació de la normativa d'activitats, aquest any ja ha tancat "dues vegades" el seu local per incompliments de la norma.

Noves ordenances

Precisament, arran dels disturbis de l'estiu passat, Lloret de Mar ha promogut noves ordenances per combatre l'incivisme. Entre d'altres, ha prohibit els anomenats 'disco tours', les promocions vinculades al consum massiu d'alcohol (2x1 o barres lliures) o l'oferiment i l'acceptació de serveis sexuals a la via pública.

A més, les ordenances mantenen la prohibició de consumir alcohol al carrer i veten la instal·lació de màquines expenedores de menjar i beure a la via pública. La normativa també persegueix la pràctica de l'anomenat 'balconing' i no deixa passejar-se pel carrer sense samarreta, a no ser que sigui a primera línia de mar.