Comença la collita de la poma gironina amb bones expectatives de vendes

El cuiner Joan Roca anima els productors de la demarcació a introduir noves varietats

Els productors de la IGP Poma de Girona esperen que la collita d'aquest any sigui normal quantitativament i que pugui donar les 50.000 tones que s'acostumen a produir. Són conscients, per tant, que no podran equiparar les xifres històriques de l'any passat, quan la producció va ser del voltant d'un 25% superior a la normal. No obstant això, les perspectives comercials són positives, ja que competidors com França, Alemanya, Itàlia o Polònia han experimentat un descens de producció, fet que permetrà sortir amb uns bons preus de venda. D'altra banda, pel que fa al sabor que es preveu per a la collita del 2012, Grau ha explicat que les calors d'aquests últims dies ajudaran a endolcir la fruita.

Sobre com influiran les pedregades als conreus de fruita dolça a la demarcació de Lleida en la comercialització, el president de la IGP Girona ha argumentat que pràcticament no es notaran, ja que Ponent ha perdut al voltant d'un 20% de la collita, i això es pot traduir en la vora d'un 2% de la producció europea, un percentatge que "no té massa incidència".

A partir d'ara Poma de Girona vol donar cada any més volada a l'inici de la collita, per tal que els consumidors siguin conscients que ja tenen producte fresc i proper al seu abast, amb un acte simbòlic com el que s'ha celebrat avui. El protagonista ha estat el cuiner d'El Celler de Can Roca, que ha escenificat la collita de les primeres pomes, de la varietat Royal Gala. L'acte s'ha fet a l'estació experimental del Mas Badia de la Tallada d'Empordà (Baix Empordà), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat.

Primer grup de l'Estat amb producció pròpia

Poma de Girona és actualment el primer grup de l'estat espanyol amb producció pròpia, després que la demarcació de Lleida, fins fa poc líder estatal, hagi experimentat un descens. De fet, Giropoma per sí sola, l'empresa principal de Poma de Girona, ja és la primera productora i comercialitzadora de l'Estat. D'aquesta manera els gironins s'han quedat el lideratge estatal en producció de poma, "tant en qualitat com en quantitat", ha subratllat Grau.

D'altra banda, Poma de Girona exporta al voltant del 25% de la seva producció, i ho fa a la resta d'Europa, a països de l'Amèrica Central i del Sud, a Àfrica i als Emirats Àrabs.

Més de 100.000 creuaments de pomes

La IGP Poma de Girona compta amb quatre varietats reconegudes, que són la Royal Gala -que es comença a collir ara-; la Golden i la Red Delicious -que s'agafaran a partir del setembre-, i la Granny Smith -que s'arrencarà a finals de setembre. També planta dues varietats amb no tanta tradició però sí amb sortida comercial, que són la Fuji i la Pink Ladie.

Tot i això, dins del projecte Fruit Futur i juntament amb altres empreses de Catalunya i l'IRTA, IGP Poma de Girona està participant en la creació de noves varietats. Actualment ja han fet 109.000 creuaments de pomes, dels quals s'espera que surtin nous productes amb "gustos molt diferents als d'ara", segons ha explicat Grau. De moment no se n'ha registrat cap ja que es tracta d'un procés a llarg termini, però esperen trobar pomes per a usos diversos com la producció de suc o per a l'alta gastronomia. Els creuaments s'estan fent principalment a les demarcacions de Lleida i Girona, amb plantacions al mateix Mas Badia d'arbres de varietats "que prometen" però que s'hauran de validar en els pròxims anys, ha concretat Grau.

D'aquesta manera el president de la IGP Poma de Girona ha donat resposta a la petició de Roca, que ha demanat als productors més varietats. "Quants més materials tens més joc hi ha per poder afegir elements que donin matisos", ha argumentat el cuiner d'El Celler de Can Roca.

Plaers visuals se sumaran als gustatius a El Celler de Can Roca

Roca ha aprofitat l'acte per elogiar els productes de l'entorn més proper, d'una qualitat "extraordinària" i responsables en part del ressò internacional que està tenint la cuina catalana. D'aquesta manera, i a diferència d'abans, "cada vegada cal anar a buscar menys coses a fora per cuinar", ha reflexionat Roca. El cuiner també ha explicat alguns dels plats que elaboren al seu restaurant amb la poma com a ingredient. És el cas del timbal fet amb poma farcida de fetge gras, les ostres al cava o la poma de fires, un caramel en forma de poma farcit d'una espuma de la fruita cuita al forn, que va acompanyat del gelat també de poma que serveix la gelateria dels Roca, la Rocambolesc.

En un altre ordre de coses, el cuiner d'El Celler ha donat a conèixer el nou projecte en el qual estan treballant, que és que a través dels mòbils intel·ligents els comensals puguin captar una imatge del plat que estan a punt de consumir, i aquesta evoqui a altres imatges relacionades amb la recepta, que el restaurant haurà gravat prèviament. "Per exemple, una ballarina que surt del plat", ha explicat Roca. Precisament el timbal de poma seria la recepta que estrenaria aquesta nova opció de "realitat augmentada".

Roca també ha fet referència al moment "dolç" que estan vivint, que voldrien que s'allargués "tant de temps com fos possible". Ha agraït la designació com a segon millor restaurant del món per part de la revista 'Restaurant', però ha assegurat que són conscients que "tot el que puja baixa" i que volen prendre certa "distància" de les distincions.

Actualment treballen en aquest restaurant que va néixer al 86 en un barri obrer de Girona 35 cuiners i 3 caps de cuina, que fan que les receptes que surten d'El Celler atreguin comensals provinents d'arreu del món.