El Ministeri de Sanitat i les CCAA pacten prohibir fumar al carrer si no es manté la distància i tancar discoteques

La restauració haurà de tancar abans de la 1:00 h de la nit a tot Espanya

El Ministeri de Sanitat i les autonomies han pactat prohibir fumar al carrer si no es manté la distància de dos metres. És una de les onze mesures que han acordat per unanimitat a la reunió extraordinària d'aquest divendres del Consell Interterritorial de Salut i que s'aplicaran a tot Espanya.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en roda de premsa que també decretaran el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes així com el tancament dels locals de restauració abans de la 1:00 h de la nit, amb la impossibilitat d'acceptar clients abans de la mitjanit. També es limitaran les visites a les residències de gent gran a una persona per resident un màxim d'una hora al dia.

Les mesures acordades es transposaran a les normatives autonòmiques "en els pròxims dies". Illa ha explicat que no s'ha establert un termini de temps perquè les CCAA ho apliquin i ha dit que "ho faran al més aviat possible". "No és optatiu, com ho hem acordat entre totes, tots ho haurem de posar en pràctica" i no cal ratificació judicial de les mesures, ha dit Illa. "Són d'automàtic compliment", ha afirmat.

Illa ha defensat que les mesures que s'han pactat són les "correctes en aquests moments" i ha afirmat que Espanya no es pot permetre un increment de casos. A més, a la reunió s'han pactat tres recomanacions: Limitar "al màxim" el contacte amb grups que no siguin els de convivència estable, limitar les trobades socials a un màxim de 10 persones i fer cribratges amb PCR a les residències "de forma periòdica".

Noves restriccions

Les CCAA que encara no estiguessin aplicant alguna de les onze mesures pactades ho haurà de fer a partir d'ara. Les noves restriccions també inclouen l'obligatorietat de fer avaluacions de riscos per a cada esdeveniment multitudinari, l'obligació de fer cribratges PCR a grups específics quan hi hagi un brot epidèmic. Illa ha recordat també que fer 'botellón' està prohibit i ha demanat a les CCAA que apliquin "de forma estricta" les sancions.

Pel que fa a les residències, a banda de la limitació de visites, també s'estableix l'obligatorietat de fer PCR a tots els nous ingressos així com als empleats que tornin de vacances o s'incorporin al centre. Als centres sociosanitaris també es limitaran les sortides. En les limitacions de visita es podran fer excepcions si es tracta d'acomiadar el pacient abans que mori.

Crida a complir

Illa ha fet una crida a complir les indicacions de Sanitat i s'ha dirigit directament als joves a qui ha demanat que siguin "disciplinats". "Cal ser molt rigorosos", ha afirmat el ministre de Sanitat, per molt que la situació actual no sigui com la del març o abril. Aquestes mesures haurien de "permetre estabilitzar" i baixar el nombre de casos, ha dit.

El ministre de Sanitat ha destacat que és el primer cop que es prenen actuacions "coordinades" en matèria de salut pública amb les CCAA. Illa ha defensat el tancament de l'oci nocturn perquè els brots que s'hi generen són difícils de controlar i tenen molts casos associats, tot i que no siguin els més nombrosos.