Es doblen les assistències per picades de medusa a les platges de la Costa Brava

Només aquesta darrera quinzena, els socorristes de la Creu Roja han atès 854 banyistes per aquest motiu

El sol i la calor han estat la tònica predominant d'aquest estiu a les comarques gironines, i això ha animat els banyistes a parar la tovallola a les platges de la Costa Brava. De retruc, però, les bones temperatures també s'han traduït en una presència més constant de meduses a l'aigua.

Si bé no se n'han detectat grans bancs -a diferència d'estius anteriors- sí que els socorristes de la Creu Roja n'han vist arreu del litoral gironí. Sobretot, a platges de l'Alt Empordà com ara Riells (l'Escala) o Sant Martí d'Empúries.

De fet, l'estadística no deixa lloc per al dubte. En el que portem de temporada, ja s'han atès 1.511 banyistes per picades de medusa. En comparació amb l'any passat, això representa més del doble. I és que, a principis d'agost del 2011, es portaven 722 assistències per aquestes urticàries.

El responsable de comunicació de la Creu Roja a Girona, Carles Sureda, atribueix aquest augment a la climatologia. De fet, recorda que el juliol de l'any passat va ser un mes atípic (va fer molt mal temps), i això va fer baixar l'afluència a les platges.

De l'estadística d'aquest 2012, en relació a les picades de medusa, també crida l'atenció una altra dada. I és que, de les més de 1.500 assistències fetes per aquest motiu, més de la meitat -en concret, 854- s'han registrat durant la darrera quinzena.

La Creu Roja també recomana que, davant l'onada de calor prevista fins dissabte, cal extremar les precaucions, perquè es preveu un increment de meduses al litoral. Per això, l'entitat demana als banyistes que, abans d'entrar a l'aigua, mirin si oneja la bandera específica que alerta de la presència d'aquests invertebrats.

Més rescats

L'estadística d'assistències a les platges també recull com, d'un estiu per a l'altre, s'han incrementat els rescats de banyistes. L'any passat, per aquestes dates, la Creu Roja n'havia fet 28 a les platges de la Costa Brava. Aquest any, ja se'n porten 40.

Si bé el gruix de rescats no revestien problemes greus (33 casos), sí que en dotze ocasions ha calgut activar la barca de salvament, i un dels banyistes rescatats ha hagut de ser traslladat d'urgència a un metge sanitari.

Segons Sureda, la majoria dels rescats es fan perquè el banyista ha desobeït els consells del socorristes o bé perquè s'han endinsat al mar i, després, no poden tornar nedant perquè la corrent els hi ho impedeix.

Més de 6.300 assistències

D'ençà que va començar la temporada de bany (el 15 de juny) i fins ara, els socorristes de la Creu Roja han fet 6.370 assistències a les 38 platges de la Costa Brava on l'entitat hi té presència. L'any passat, per aquestes dates, se n'havien fet 4.536.

El gruix de les assistències el continuen centrant els cops, els talls i les ferides (3.491). A aquestes assistències les segueixen les fetes arran de picades i al·lèrgies, tot i que ja en menor grau (2.320). Precisament, dins aquest darrer grup es comptabilitzen les picades de medusa.

D'altra banda, el portaveu de la Creu Roja també destaca que, durant aquest estiu, s'han repartit moltes més polseres identificatives per evitar que els menors es puguin perdre a les platges. En concret, fins a principis d'agost se n'han donat 1.562 davant les 349 de l'any passat. A més, els socorristes han participat en la recerca de 62 menors extraviats.

Aquest estiu, més d'un centenar de socorristes de la Creu Roja vigilen diàriament el litoral gironí. En concret, hi ha 38 platges de la Costa Brava on la samarreta que porten els socorristes llueix el característic emblema de la Creu Roja.

Entre els municipis on l'entitat presta el servei hi ha Portbou, Llançà, Roses, l'Escala, Pals, Begur, Palafrugell, Palamós i Platja d'Aro. Aquest 2012, en alguns llocs on l'entitat ha recuperat el servei, hi ha les sis platges de Roses.