La campanya de la poma ha començat aquest dilluns amb la recollida de les varietats més primerenques, com la Royal Gala. De mitjana, els productors que s'agrupen sota el paraigües de la IGP Poma de Girona –la majoria, són a l'Empordà- produeixen unes 90.000 tones anuals.
Les previsions per a aquest 2020 es donaran a conèixer demà. Però la feina sobre terreny ja ha començat. Sigui com sigui, però, com passa a tot arreu, la campanya d'aquest any ve marcada pel coronavirus, i les mesures de seguretat que ha obligat a prendre la pandèmia.
El secretari de la IGP, Venanci Grau, ja assegura però que la situació a la demarcació, en cap cas, serà com a Lleida. D'entrada, perquè la recollida de la poma mobilitza molts menys treballadors. "Estem parlant que, en total, se situen entre uns 1.800 o 2.000", concreta Grau. Però a més, perquè la majoria d'aquests –de fet, fins al 60%- ja treballen tot l'any a les explotacions.
"I del 40% restant que contractes, la majoria d'ells són fixes discontinus; és a dir, gent que ja té la disciplina incorporada i que ja coneix quina poma han de collir, guiant-se per aspectes com el calibre o la coloració", subratlla. El secretari de la IGP admet que la pandèmia sí que ha suposat alguns problemes per a la contractació en origen (en països com el Marroc o Romania) però també explica que, "per sort", aquests darrers dies, en gran part, s'han pogut anar solucionant.
Colors, grups homogenis i termòmetres
A l'Armentera (Alt Empordà) l'empresa Serrater SL té una de les explotacions més grans de pomeres que formen part de la IGP. S'estén al llarg d'unes 115 hectàrees i aquest any hi arribaran a treballar fins a 110 treballadors. La majoria, durant els mesos de setembre i octubre, que és quan es concentra el gruix de la recollida.
Aquí, els treballadors s'han separat formant grups homogenis de, com a màxim, quinze persones. I per diferenciar-se els uns dels altres, cadascun d'ells porta una armilla de color diferent. Les entrades al camp es fan esgraonades, a cadascú se li pren la temperatura quan arriba i és obligatori treballar amb mascareta.
"Generem els grups en funció de la relació que tinguin entre ells els treballadors; per exemple, aquells que viuen junts o bé que comparteixen transport", concreta Venanci Grau. A l'explotació, a més, cada grup disposa d'unes taquilles i unes neveres diferenciades que, per primer cop, s'han situat en un porxo exterior.
"Tot allò que eren elements interiors els hem traslladat sota cobert; d'aquest manera, cada grup disposa d'una zona concreta per evitar interaccions i minimitzar riscos", diu el cap de producció de Serrater, Raül Sánchez. Fins i tot, a la zona on hi ha taules per menjar, s'han posat cintes de plàstic a cadascuna (per garantir les distàncies de seguretat). I aquí, cada grup esmorza o dina per separat.
Sense positius
El secretari de la IGP Poma de Girona admet que, tot i que la campanya de recollida s'allargui fins al novembre, el moment de "màxim risc" és ara. Per això, explica que s'han coordinat amb el Departament de Salut i el d'Agricultura, per poder actuar en cas que algun dels treballadors presenti simptomatologia compatible amb la covid-19. "Disposem d'habitatges, que gestionarà la Creu Roja, on poder fer els aïllaments", concreta Venanci Grau.
De totes maneres, el secretari també deixa clar que, fins ara, no s'ha detectat cap positiu als camps. "D'ençà que va començar la pandèmia, aquí hem tingut una cinquantena de persones treballant les pomeres, i cap d'elles ha contret el virus", subratlla Grau. I la mateixa situació, destaca, també s'ha donat en el cas de les tres grans distribuïdores que s'apleguen sota la marca de la IGP: Girona Fruits, Fructícola de l'Empordà i Giropoma Costa Brava.
Prevenció als allotjaments
Les mesures de prevenció també s'estenen del camp als allotjaments on viuen els temporers o bé aquells treballadors fixes discontinus. A Serrater, per exemple, tenen cinc habitatges repartits entre l'Armentera i Jafre (Baix Empordà). En total hi poden viure uns 60 treballadors, però Venanci Grau –que també dirigeix l'empresa- ja diu que aquest any n'hi haurà menys.
A cadascun dels habitatges, un responsable s'encarrega de vetllar perquè es compleixin les mesures de seguretat. "Ens prenem la temperatura cada matí i cada tarda i ens apliquem hidrogel quan és necessari; la nostra salut també està en joc", admet un dels treballadors que ve de Romania, Viorel Catescu. Ja fa anys que ve a l'Empordà per participar a la campanya de la poma, però abans també anava a d'altres llocs a fer recollida (per exemple, a Andalusia). Aquest 2020, però, assegura que es quedarà aquí.
Venanci Grau subratlla que des de la IGP consciencien cada treballador sobre les mesures de seguretat que ha d'aplicar per prevenir la covid-19. "És veritat que quan acaben jornada no podem controlar la vida de la gent; però d'allò que es tracta, en definitiva, és que cadascú sigui responsable", conclou el secretari de la IGP Poma de Girona.