Torroella de Montgrí adapta la Festa Major de Sant Genís al coronavirus

Les Medalles del Montgrí es donaran a qui seguit treballant durant el confinament per cobrir els serveis bàsics

Torroella de Montgrí (Baix Empordà) assegura que ja ho té tot apunt per a celebrar la Festa Major de Sant Genís, en un any marcat per l’adaptació de la festa a les mesures sanitàries del covid-19.

L’Ajuntament aposta per la cultura segura i per celebrar la Festa Major i mantenir-ne els actes principals, adaptant-los a la nova situació sanitària.

En aquest sentit, la regidora de cultura i festes, Roser Font, manifesta que "aquest any, la crisi del covid-19 ens ha obligat a adaptar la Festa Major a les noves circumstàncies. Per una banda l’hem hagut de fer compatible amb un pressupost reduït, ja que una bona part dels diners que es destinaven a la festa han anat al Pla de xoc per a la reactivació econòmica i social, i per altra banda, amb el compliment dels protocols de seguretat i prevenció de la pandèmia".

Programació diversa per grans i petits

El programa compta amb un ventall d’activitats variat que va des d’espectacles familiars, exposicions, actes de cultura popular, música, concerts i teatre, entre d'altres

La programació s’iniciarà amb la presentació del Llibre de la Festa Major i un concert de sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí, el divendres 14 d’agost.

La programació infantil es consolida amb mitja dotzena d’activitats, que es concreten amb concerts infantils amb el grup Orelles de Xocolata (22/8 a les 19 h) i Xiula (23/8 a les 19 h), l’ espectacle de màgia Potadecabra amb Fèlix Brunet (23/8  a les 11 h), la ja tradicional activitat familiar d’ajudar a vestir els Gegants, organitzada pels Amics dels Gegants i Capgrossos (24/8 a les 17 h) i el toc de cultura popular amb el Ball de l’Àliga i els Gegants, amb l’acompanyament musical dels Grallers del Montgrí (25/8 a les 12.30 h als Jardins John Lennon). Seguidament, tindrà lloc un vermut de Festa Major amb l’acompanyament de Jordi Molina Trio. Per últim, tornarem a tenir una cita ineludible amb l’Albert Such, que ens portarà, com cada any, el seu espectacle d’animació infantil (26/08 a les 18 h)

Les sardanes i els concerts de tarda, aniran acompanyats de grans orquestres i cobles. Es comptarà amb la participació de la Cobla Foment del Montgrí, la Cobla Orquestra Montgrins i l’Orquestra Internacional Maravella.

Pel que fa a les dues orquestres, es realitzaran dos passis per cadascuna d’elles, a les 19 h i a les 22 h dels dies 25 i 26 d’agost, per tal que tothom qui ho desitgi pugui gaudir dels concerts, evitant les aglomeracions.

Al Museu de la Mediterrània també hi tindran lloc diversos actes com el taller intergeneracional amb l’exposició «Les arecàcies», de Marta Negre, el concert de Capvespres Musicals de Palmira Jaquetti al Baix Ter (21/8 a les 20 h), i la lectura dramatitzada i musicada de l’epistolari de Margarida Xirgu, amb Àngels Bassas i Esther Vila. (27/8 a es 19 h). Per la seva banda, la Capella de Sant Antoni acollirà la 69a Exposició d’Art Local.  

Mazoni i Miquel Abras oferiran un concert la nit del 22 d’agost als Jardins John Lennon, i el dia següent serà el torn del concert de Meritxell Neddermann (23/8 a les 23 h)

El teatre de la Festa Major anirà a càrrec d’en Peyu amb l’obra «El gallardo espanyol» i es realitzarà a l’Auditori Teatre Espai Ter el 27 d’agost a les 20.30 h. El passeig de l’Església acollirà també l’espectacle d’improvisació teatral i musical Impro Side Story. (22/8 a les 18 h)

Per tal d’evitar aglomeracions, no es podran celebrar els concerts de barraques, els correfocs, cercaviles, les atraccions de les fires i el sopar popular.

Amb l’objectiu de donar una alternativa a les entitats organitzadores de les Barraques de Sant Genís, aquestes, juntament amb l’Ajuntament han organitzat una zona de sopars a l’aparcament de la plaça del Lledoner, del 22 al 26 d’agost, a partir de les 19 h. L’espai tindrà controlats els accessos i l’aforament.

Medalles del Montgrí i Pregó popular

L'Ajuntament concedirà la Medalla del Montgrí 2020 de manera única, conjunta i representativa, a tots els col·lectius i al personal dels serveis essencials que van continuar desenvolupant la seva tasca de forma presencial durant els tres mesos de confinament. Es vol distingir, així, el seu esforç en favor de la ciutadania i el treball que van continuar fent, assumint fins i tot riscos, en un context sanitari tan advers per l'elevat risc de contagi de la covid-19.

La Medalla del Montgrí d'aquest 2020 vol donar visibilitat i ser un reconeixement exprés a aquells que per la naturalesa i la incidència de la seva feina van seguir donant cobertura a les necessitats bàsiques de la població, demostrant una veritable vocació de servei públic quan feia més falta.

Per aquest motiu, els col·lectius distingits enguany, seran el personal sanitari, personal de residències i de cura de la gent gran, personal d'oficis de manteniment d'instal·lacions, infraestructures i neteja de l'espai públic, Policia Local, personal del sector de productes alimentaris, farmàcies i de primera necessitat, personal de les entitats gestores i financeres, treballadors del transport (mercaderies i persones)  i ONG's i voluntariat.

L’acte institucional de lliurament se celebrarà a l’Auditori Teatre Espai Ter, com és tradició, el dissabte 24 d'agost, la vigília de Sant Genís, a les 19.30 h. Per tal d'adaptar-se als requeriments sanitaris per prevenir la covid-19, l'aforament serà limitat i caldrà adquirir la localitat anticipadament. Per tal que tothom pugui ser-ne partícip, l’acte serà retransmès en directe per TV Costa Brava i també es podrà seguir en streaming pel Facebook de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Pel que fa al Pregó de la Festa Major, enguany anirà a càrrec de l’Assemblea de Joves de Torroella de Montgrí, qui va tenir un paper molt actiu durant la crisi sanitària, especialment en els moments més durs del confinament. Posteriorment, tindrà lloc un concert amb Les Anxovetes.

Noves localitzacions i entrades anticipades

L’organització ha modificat les localitzacions habituals de la Festa per tal de poder disposar d’espais més grans on es puguin respectar les mesures de distància social i amb facilitat també per controlar els aforaments. Així doncs, la majoria d’actes a l’aire lliure es realitzaran en dos ubicacions: Jardins John Lennon i passeig de l’Església. També hi haurà actes que tindran lloc al Museu de la Mediterrània, l’Espai Ter, pati de Can Quintana, Capella de Sant Antoni, entre d’altres.  

L’ús obligatori de la mascareta i la distància de seguretat entre els assistents als actes seran també elements imprescindibles. Totes les mesures de seguretat i protecció seran convenientment senyalitzades als accessos.

Per accedir a la majoria dels actes s’haurà de reservar anticipadament entrades i en el cas d’actes amb entrada lliure i gratuïta també es controlaran els accessos, els quals s’obriran 45 minuts abans de l’acte. Tots els espectacles tindran aforaments limitats i s’hi haurà d’accedir respectant l’accés d’entrada i sortida, segons unitats familiars i amb una distància d’1,5 m entre grups.

Per tal de poder garantir el control de l’aforament màxim, amb tot el públic assegut i respectant la distància de seguretat, per la majoria dels actes s’hauran de reservar entrades. A partir del dilluns 10 d’agost s’activarà la venda d’entrades anticipada al web i presencialment a Casa Pastors (de dilluns a divendres de 10 a 13 h) i a l’Oficina de Turisme de l’Estartit (de dilluns a diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 20 h). Les entrades donaran dret a grups de seients de màxim 4 cadires agrupades.

Els beneficis de les entades dels Jardins John Lennon es destinaran a les entitats locals, que normalment organitzen les Barraques de la Festa Major.