El turisme cau un 3,4% a Olot durant el mes de juliol per la pandèmia

Ha augentat el visitant procedent de Barcelona i l'area metropolitana

La pandèmia de la covid-19 ha tingut un impacte moderat en l’ocupació mitjana dels allotjaments turístics d’Olot (Garrotxa) aquest mes de juliol segons assenyalen fonts municipals. Les restriccions de mobilitat i les recomanacions d’alguns països europeus de no viatjar, han provocat un lleuger descens del 3,4% en l’ocupació dels establiments hotelers de la ciutat.

Segons les dades recollides a través de les atencions i consultes a l’Oficina de Turisme, s’observa com ha augmentat el pes relatiu del turista procedent de Barcelona i la seva àrea metropolitana que aprofita per passar el cap de setmana a Olot, mentre que l’impacte de la pandèmia ha generat un fort descens de les vistes de ciutadans de la resta de l’estat i d’Europa. “Gran part dels turistes que ens visiten són famílies que aposten per Olot i La Garrotxa com la millor opció per aprofitar uns dies de vacances tranquil·les, desconnectant i gaudint principalment de la natura, els camins i itineraris que disposem”, afirma Gemma Canalias, regidora de Turisme, Empresa i Comerç de l’Ajuntament d’Olot.

Durant aquest mes de juliol, el personal de l’Oficina de Turisme d’Olot ha atès a 1.561 persones, 1.475 presencialment i 84 telefònicament (la resta han estat consultes per correu electrònic o correu postal). Aquestes xifres suposen una reducció del 43,6% pel que fa al nombre d’atencions respecte al mateix període de l’any passat. Els atractius més destacats de la ciutat d’Olot, el volcà Montsacopa i la zona volcànica són, per aquest ordre, els principals indrets que desperten més interès entre els visitants que s’han adreçat a l’Oficina de Turisme.

En aquest sentit, els tècnics de turisme i informadors del taulell han intensificat la divulgació d’informació, oferint una atenció més personalitzada i lliurant el màxim de dades als visitants que s’hi dirigien, així com indicant totes les recomanacions de seguretat i sanitàries a tenir en compte. Pel que fa a les visites guiades, s’han pogut realitzar tres de les quatre previstes però amb ràtios més reduïdes i descomptes.

Unes dades que reforcen les accions del Pla de Reactivació d’Olot i la Garrotxa

Durant aquest mes de juliol s’han registrat més de 4.900 sessions a la web http://www.turismeolot.cat, el que representa un increment del 30% respecte al mateix període del 2019. Aquesta dada, conjuntament amb la resta d’observacions i informació remarquen la importància dels entorns digitals de qualitat i, al seu torn, de les mesures i accions plantejades al Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació d’Olot i la Garrotxa.

En aquest sentit, el desenvolupament del turisme és un dels principals pilars d’aquest document que preveu un total de 122 accions per pal·liar els efectes de la crisi pel coronavirus a la ciutat i a la comarca. Entre les diverses mesures acordades s’ha previst el reforç de la botiga de Turisme d’Olot mitjançant la promoció d’artesans, artistes i associacions del territori, així com oferir la possibilitat de realitzar visites i proporcionar informació turística en format digital, campanyes de promoció conjuntes amb els diversos museus de la ciutat, l’organització de festivals, la renovació de la pàgina web de Turisme d’Olot, l’acceleració en la construcció de més carrils verds i vies verdes o l’impuls de la xarxa de senders d’Itinerànnia, incrementant la mobilitat sostenible a la ciutat i la comarca, entre moltes altres.

Les xifres actuals d’ocupació arriben després d’anys d’augments pel que fa a l’ocupació hotelera i les pernoctacions a la ciutat. Concretament el juliol del 2019 va ser el millor mes dels últims 5 anys pel que fa a ocupació amb un increment del 9,6% respecte al 2018. De mitjana, el 2017 es va arribar a la xifra més alta d’ocupació dels darrers anys assolint un 55,1%.

L’Oficina de Turisme d’Olot està oberta durant el mes d’agost i setembre de 9 a 14 h i de 15 a 19 h de dilluns a dissabte i els diumenges, de 9 a 14 h.