Més de 4.000 funcionaris es manifesten a Girona contra de la retallada de sous

Els manifestants s'han desplaçat per les principals seus de l'Estat i la Generalitat

  • Els manifestants s'han apoderat de la típica imatge de Girona creuant el pont de l'Onyar © ACN
    Els manifestants s'han apoderat de la típica imatge de Girona creuant el pont de l'Onyar © ACN
  • Els manifestants davant la delegació del Govern a Girona
    Els manifestants davant la delegació del Govern a Girona

Les protestes per la retallada de sous i pensions han sortit aquest migdia al carrer. Coincidint amb la vaga general, entre 4.000 i 6.000 persones –segons els sindicats o la policia- s'han manifestat a Girona en contra del pla d'austeritat anunciat per l'administració.

Durant el recorregut, farcit de pancartes, les consignes corejades han estat unànimes. 'Zapatero i Montilla, prou de mentides!', 'La crisi que la paguin els especuladors' o 'Cal fer una vaga general, volem el nostre sou!' són alguns dels clams que s'han pogut sentir arreu. La manifestació, que ha començat a la Subdelegació de l'Estat i ha recorregut els carrers del Barri Vell, ha transcorregut sense incidents i, sobretot, amb molt, molt de soroll de xiulets i petards.

Al capdavant de la marxa, aguantant la pancarta que l'encapçalava, hi havia els representants dels sindicats que han convocat la protesta: CCOO, UGT, CSI-F, IAC, SUP, USOC, STAJ i Ustec-Stes. Al seu darrere, rere un mar de banderes i pancartes, es podien llegir frases com: 'Vaga general ja! Contra les retallades socials', 'Estem farts de pagar sempre els mateixos', 'Ens toca plantar cara pels serveis públics' o 'La gallina dels ous reté els nostres sous'.

Entre els manifestants hi havia representants de nombrosos sectors públics afectats per la retallada. Personal sanitari, professorat, policies i també alguns bombers, per citar-ne exemples. Fins i tot, caricaturitzats convenientment rere màscares, han fet acte de presència polítics com el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el banquer Emilio Botín o el president de la patronal, Gerardo Díaz Ferran.

Durant l'hora i mitja de recorregut, els manifestants no han deixat de passar per davant de cap de les seus de l'administració. A més de la subdelegació, també han fet sentir la protesta a davant la Diputació de Girona, l'Ajuntament de la ciutat o la delegació del Govern, lloc on ha acabat la marxa.

Resposta contundent

El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, ha definit de 'contundent' el seguiment de la protesta. 'L'èxit aconseguit és molt més important que qualsevol altra manifestació feta a Girona d'ençà que va començar la crisi', ha ressaltat. Per la seva banda, la seva homònima a la UGT, Dolors Bassa, ha dit que el seguiment de la protesta demostra 'com la gent està molt empipada' i té ganes de sortir al carrer per fer sentir la seva veu.

Al final de la manifestació, dos treballadors públics escollits com a portaveus han llegit un manifest de protesta. L'escrit qualifica 'd'injustes' i 'd'insult' les retallades salarials als treballadors públics, fetes 'emparant-se en una imatge construïda interessadament' per la qual se'ls veu com uns 'privilegiats'.

El manifest considera que les mesures d'ajustament són 'un cop de mall' a l'estat del benestar, i demana que es faci pagar els plats trencats de la crisi als 'especuladors' i als responsables de la sotragada econòmica. 'Aquest no és només el crit dels 38.300 funcionaris de la demarcació, sinó de tota la població activa de les comarques gironines, formada per 390.000 treballadors. Que ningú no s'enganyi!', conclou el manifest.

Ball de xifres

El seguiment de la vaga del sector públic convocada per aquest 8 de juny a les comarques gironines és, de moment, un autèntic ball de xifres. Fins i tot, els mateixos sindicats CCOO i UGT asseguren que, a la demarcació, els percentatges se situen entre el 45 i el 85%, depenent de quin sigui el sector o l'administració (ajuntaments, Generalitat o Estat).

El seguiment als ajuntaments –segons dades facilitades pels consistoris- depèn també de cada lloc. Per exemple, a Salt (Gironès) han secundat la vaga un 18% dels treballadors; a Figueres, aquest percentatge se situa però en el 24%.

Per la seva banda, la Generalitat calcula que la convocatòria l'han secundada un 15% dels funcionaris catalans. Entre aquests, es troben els professors o el personal sanitari, entre d'altres. Aquest dimarts, també hi ha hagut centres educatius on els professors han optat per portar la reivindicació a les aules. Aquest és el cas del CEIP Gaziel de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), on els mestres s'han vestit tots de negre per protestar.