Gimnasos de Figueres reobren criticant que els fessin tancar tot i complir les mesures contra el coronavirus

L'ajuntament de moment manté tancats els equipaments esportius i culturals municipals

Una estora desinfectant i gel hidroalcohòlic a l'entrada, distància de seguretat a les classes dirigides i neteja constant a la sala de màquines. Gimnasos de Figueres (Alt Empordà) han reprès aquest matí l'activitat després de deu dies tancats arran de l'adopció de restriccions pels brots de coronavirus detectats a la ciutat. "És obvi que ens ha perjudicat molt econòmicament, havíem agafat una mica d'aire i ens van tornar a tancar", ha lamentat Carla Parra.

Els gimnasos són crítics amb la decisió del Procicat i defensen que, des de la reobertura després del confinament, han demostrat que són espais "segurs". "Obliguem tothom a dur mascareta a les zones de pas, tenim hidrogel, una màquina nebulitzadora que fem servir per desinfectar al material, som un centre segur 100%", ha afirmat la responsable del gimnàs Fit Figueres.

Tot i això, lamenten que el fet d'haver hagut de tornar a tancar ha pogut generar "desconfiança" i "por" entre alguns esportistes. Un "dany irreparable" que s'ha traduït en una davallada important en el nombre d'usuaris en aquest gimnàs, passant dels 1.300 que tenien abans del confinament als 700 actuals. "Hi ha hagut moltes baixes directes, a l'estiu sempre hi ha menys activitat però això és descomunal", ha dit.

"Ens sentim totalment impotents i desil·lusionats perquè ningú ha vingut a veure si complim les mesures però ens han tancat igualment", ha criticat Parra que reivindica que els gimnasos són, també, font de salut: "Som un sector important perquè oferim salut, i segur que estar sa i fort és la millor prevenció".

A més, els gimnasos també lamenten que s'hagin hagut d'organitzar i recórrer a la via judicial a través de diverses associacions esportives per tornar a obrir, tot i que el mateix Ajuntament de Figueres havia demanat al Procicat que fes un excepció amb els centres esportius. "La primera batalla l'hem guanyada, però no sabem què pot passar", ha subratllat la responsable de Fit Figueres.

"No té cap mena de sentit"

Tot i la reobertura, l'afluència d'esportistes aquest dijous al gimnàs ha estat inferior al que és habitual. Per exemple, en una classe dirigida on abans hi podien haver 20 persones, avui només n'hi havia tres.

Els usuaris que han decidit tornar a fer esport remarquen que se senten "totalment segurs" amb les mesures adoptades al gimnàs Fit Figueres. "Molts exercicis es fan de manera individual i amb mascareta, a més controlen l'aforament i en moment hi ha aglomeracions en cap espai", ha afirmat Marcel Caufapé, que també opina que "no té cap mena de sentit" que es mantinguessin oberts altres establiments com bars i restaurants però s'obligués a tancar els gimnasos.

A una altra usuària, Maria Barios, li ha fet "molta il·lusió" poder tornar al gimnàs. "Ha estat una alegria quasi inesperada, tots els que venim ho aprofitem al màxim", ha dit. Barios també considera que era una "incongruència" que els centres esportius de la ciutat haguessin de tancar i els de les poblacions del voltant –exceptuant Vilafant- no. "Em semblava una mica contradictori", ha apuntat.

El gimnàs Fit Figueres s'ha anat readaptant a la situació oferint classes virtuals per "mantenir el contacte" amb els usuaris però és una opció que, apunten, no s'adapta a les necessitats de tothom ni permet fer exercici amb la mateixa intensitat.

L'Ajuntament de Figueres està estudiant les mesures cautelars acordades pel TSJC però, per ara, manté tancats els equipaments culturals i esportius municipals.