SAP-FEPOL exigeix tancar ''immediatament'' les garjoles de la comissaria de Girona per diverses mancances

Un detingut va forçar el pany amb les seves pròpies mans

El SAP-FEPOL ha enviat una carta al director general de la Policia reclamant-li que ordeni tancar les garjoles de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Girona de manera "immediata". I que no es reobrin fins que no s'hagin resolt "totes les deficiències" perquè tant els agents com les persones detingudes disposin de "les condicions higièniques i sanitàries establertes per llei".

A l'escrit, el sindicat recorda que, malauradament, la situació ja ve de lluny. Perquè ja fa tres anys que ha presentat diverses denúncies queixant-se de l'estat en què es troba l'àrea de detinguts. A més, el SAP-FEPOL subratlla que, al novembre del 2018, el mateix Síndic de Greuges va requerir al Departament d'Interior que solucionés les deficiències.

"Però malgrat els avisos, malgrat els escrits, i malgrat que hem traslladat les queixes dels Mossos que treballen en aquesta comissaria a les reunions regionals del cos, lamentablement tot segueix igual", critica el SAP-FEPOL.

Forçar el pany amb les mans

Per al sindicat, a més, la setmana passada es va viure un nou episodi que va afegir-se a tot l'historial de mancances que arrossega l'àrea de detinguts. Va passar el 21 de juliol, quan un detingut va aconseguir forçar el pany de la garjola amb les seves pròpies mans. "Aquesta persona va aconseguir sortir doblegant el metall i deixant inoperatiu el pany", subratlla el SAP-FEPOL. I hi afegeix: "De no ser per la bona tasca de l'agent de custòdia, l'incident podria haver anat a més".

"Què hauria passat si s'haguessin hagut de lamentar mals majors? A qui s'haguessin demanat responsabilitats? A l'agent de custòdia? Hauria estat l'Administració qui hagués assumit les culpes? I després de tots els nostres escrits denunciant aquesta situació, qui n'hauria assumit les responsabilitats polítiques?", es pregunta el sindicat a la carta adreçada al director general de la Policia.

"Expulsa brutícia"

A l'escrit, el SAP-FEPOL denuncia de nou tot un rosari de deficiències a l'àrea de custòdia de detinguts de la comissaria. Diu que les garjoles estan en mal estat, que no tenen lavabos i que el sistema de ventilació és "del tot inoperant", perquè en comptes de renovar l'aire, "expulsa brutícia". A més, critica que fa tant de soroll que ha provocat queixes dels veïns i que, fins i tot, els mateixos comandaments dels Mossos "han ordenat aturar-lo o reduir-ne l'ús".

Però no només això. El sindicat explica que la zona on es fan les declaracions judicials dels detinguts es troba en un estat "lamentable". "Per disminuir la reverberació i el soroll, el sistema de ventilació s'ha arribat a tapar amb mantes", critica el SAP-FEPOL.

El sindicat diu que a l'àrea de custòdia de detinguts –que es troba al soterrani- s'han arribat a acumular "bosses senceres" plenes de mantes brutes. I critica que, en una situació com l'actual, on la pandèmia obliga a mantenir la higiene, la situació es fa més greu.

Per això, el sindicat exigeix a Interior que tanqui de manera "immediata" les garjoles de la comissaria dels Mossos de Girona i en solucioni les deficiències. "Les condicions laborals i l'actual pandèmia així ho aconsellen", subratlla el SAP-FEPOL. Si no es fa, el sindicat ja alerta que cridarà "a la mobilització col·lectiva" dels efectius policials destinats a la comissaria per defensar els seus drets i condicions laborals.