Els hotels de Lloret centren els esforços en revertir les anul·lacions dels països que desaconsellen venir

Creuen que les recomanacions que han fet França, Alemanya o el Regne Unit responen als seus "propis interessos"

Els equipaments hotelers de la localitat de Lloret de Mar (Selva) lluiten per superar una de les pitjors temporades turístiques que han viscut mai.

Si en un inici semblava que es podria afrontar els mesos estivals amb una certa "normalitat", ràpidament la temporada va quedar interrompuda per l'enduriment de mesures en diferents zones de Catalunya – com el Segrià o l'àrea metropolitana de Barcelona – pels brots de covid-19. Una situació que ha anat a pitjor amb els darrers anuncis de països com França, Alemanya o el Regne Unit desaconsellant viatjar a Catalunya.

La notícia ha deixat molt tocat al Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, que assegura que es tracta d'una decisió derivada dels "propis interessos" de cada país. D'aquesta manera apunten que s'està creant un retrat totalment esbiaixat de la realitat que es viu a la Costa Brava, un fet que intenten revertir de totes les maneres possibles. Així, creuen que el motiu real de les recomanacions és que els ciutadans es quedin als seus respectius països "a fer les despeses de vacances".

Així ho ha explicat el president del gremi, Enric Dotras, que sense donar dades concretes de cancel·lacions en aquest municipi ha subratllat que es busca "explicar" de manera "transparent" en quina situació es troba Lloret de Mar als turistes que truquen. "No els amaguem res, i la majoria de vegades els enviem vídeos perquè ho vegin per ells mateixos", relata Dotras. Un fet que considera que queda provat a partir de l'opinió dels visitants "repetidors" que un cop arriben a Catalunya, asseguren que les mesures són inclús "més segures" que aquelles que tenen "a casa seva".

La visió d'aquells que treballen a l'hostaleria és que s'estan prenent unes decisions molt "ràpides" que no els deixen marge d'actuació. Segons el director d'explotació de l'Hotel Evenia Olympic Resort, Francesc Melero, tot plegat els "afecta molt" perquè totes aquelles recomanacions que s'envien des dels països europeus "espanten" als clients que voldrien venir a passar les vacances.

En aquest sentit, ha denunciat que troba a faltar que puguin disposar d'unes "ajudes" o, com a mínim, que les institucions consultin als representants del "sector" abans de tirar pel dret i prendre tota mena de mesures relacionades amb la gestió de la pandèmia.

Un juliol negre

L'inici de la temporada turística ha començat malament per als hotels de Lloret de Mar que, tot i haver pres totes les mesures de seguretat, no han pogut omplir els seus negocis. Des del gremi s'estima que l'ocupació mitjana del mes de juliol quedarà per sota del 40%. "Hi ha alguna empresa que està millor, però per desgràcia la majoria es troben al 20%", sosté Dotras.

Una temporada que els mateixos hotelers defineixen "d'atípica" i, per això, no s'atreveixen a aventurar com anirà l'agost. En el cas de l'Hotel Evenia Olympic Resort es troben actualment al voltant del 35% de la seva ocupació. Si normalment podrien superar les 2.000 persones, ara en tenen unes 800. Per Melero es tracta d'anar "dia a dia" i veure com es pot reconduir la situació de la millora manera possible.

Turisme de proximitat

Malgrat la presència de turistes és encara ben visible, el descens en comparació amb altres anys, doncs, és més que evident. Una situació que inquieta al sector turístic, però que aporta una certa "tranquil·litat" al turisme de proximitat. Defensen que la "seguretat" és bona i que llocs que habitualment estan "massificats", enguany no concentren un volum tan elevat de visitants.

Una opinió que defensa en David Puigmoler, de Caldes de Malavella (Selva) que ha aprofitat per fer vacances amb la família a la costa. "A causa del coronavirus no sabíem ben bé on anar i vam decidir venir aquí" ha explicat. Un dels motius és precisament la proximitat, ja que si passa "alguna cosa" relacionada amb la implementació de noves mesures de seguretat, estarien "a prop de casa".

Per en Víctor Castells, provinent de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) es tracta de "desconnectar de la pandèmia". Amb la seva família també han vingut a la Costa Brava a passar unes vacances que ha definit "d'estranyes". Tot i això, ha subratllat que ha estat una bona decisió tenint en compte que s'estan prenent les mesures adequades en cadascun dels espais. "Sempre vigilen que tothom porti mascareta i que tot estigui desinfectat" ha conclòs.