Les morts per coronavirus a la regió de Girona que Salut va informar ahir són de març, abril i maig

El departament ofereix dades que generen confusió

El passat mes de juny el diari britànic Financial Times advertia que el govern Espanyol no facilitava dades correctes sobre les defuncions per coronavirus. Aquesta situació, no només se segueix donant sinó que, a més, també té lloc a Catalunya i més concretament a la Regió Sanitària de Girona.

Segons ha pogut esbrinar El Gerió Digital analitzant la retrospectiva de defuncions facilitada diàriament pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la xifra remesa ahir sobre les tres darreres morts de covid-19, no corresponen a les hores transcorregudes al llarg del 26 de juliol i informades l'endemà, sinó que pertanyen a tres mesos anteriors. Tanmateix, tots els mitjans de comunicació -aquest inclòs-, les van publicar com si fossin "del dia".

Analitzant els documents entregats per Salut ahir i abans d'ahir, s'hi poden veure en el còmput global de defuncions que se n'han afegit tres més, passant de 820 a 823 víctimes mortals. Més concretament els nous traspassos van tenir lloc el 20 de març quan s'ha sumat una mort passant de sis a set òbits. El mateix passa en dues dates més; el 9 d'abril i l'1 de maig, quan hi van apareixen ahir dues víctimes noves.

Amb tot, des del Departament no s'explica en el moment d'enviar la suma de defuncions diària si els traspassos han tingut lloc les darreres hores, setmanes o mesos. Tot plegat genera un ball de xifres que ajuda a fer créixer la sensació d'inseguretat i pànic entre els ciutadans com també als països estrangers. Un exemple d'això en són diversos països europeus que han incrementat en els darrers dies les restriccions i les recomanacions de no viatjar a Catalunya pels brots de covid-19.

El primer que va demanar als seus ciutadans evitar anar a Catalunya va ser el govern francès i l'ha seguit l'alemany. Abans del govern alemany, però, el Regne Unit ja va desaconsellar qualsevol viatge no essencial a tot Espanya i els Països Baixos van demanar evitar viatges sense un "motiu necessari" a l'àrea de Barcelona i el Segrià.

Altres països europeus no han fet aquesta recomanació, però sí han imposat restriccions, quarantenes i fins i tot la prohibició d'anar als territoris més afectats pels brots.