La Cambra endarrereix al 2022 la recuperació de l'economia gironina en el millor dels casos

Augura que la sortida de la crisi serà "molt desigual"

Les tres cambres de comerç gironines han presentat aquest matí la Memòria Econòmica de la demarcació de Girona. L'estudi recull dades del 2019, però també en dona del primer semestre del 2020. És a dir, quan la pandèmia ja havia tocat de ple el teixit productiu gironí.

Allà on els estralls de la covid-19 són notoris és damunt el mercat laboral. Aquest juny passat, en comparació amb el mateix mes del 2019, ja s'havien perdut 28.780 llocs de treball (i l'afiliació a la Seguretat Social havia baixat un 8,6%). I de tots els sectors, el turístic és el que va patir el descens "més abrupte" d'ocupació (amb una davallada de fins al 30% a hotels i restaurants).

Pel que fa a empreses, l'estudi recull que l'impacte de la pandèmia, aquí, ha estat "limitat". Perquè si bé el seu nombre ha arribat a baixar fins a un 9,5%, també és cert que entre maig i juny aquesta xifra s'ha anat recuperant. I que el mes es va tancar amb 28.090 empreses (una xifra similar a la del febrer). Ara bé, la Memòria Econòmica tampoc amaga que, novament, els serveis són el sector on hi ha hagut més tancaments.

L'estudi fet per les cambres de comerç també analitza com veuen els empresaris aquest tercer trimestre d'any. I aquí, les perspectives no són bones. Perquè, com concreta la directora de la Memòria Econòmica de Catalunya, l'economista Carme Poveda, després de caure "de manera estrepitosa durant el segon trimestre", l'índex de confiança empresarial no millora. Sobretot, pels rebrots de coronavirus, que posen en entredit la millora de l'economia "i en retarden la recuperació".

Com a mínim fins al 2022

La directora de la Memòria Econòmica admet que, ara per ara, es fa difícil fer previsions. Però ja alerta que, "en el millor dels escenaris", l'economia gironina no es recuperarà de la crisi del coronavirus fins al 2022. I això, comptant que no hi hagi nous rebrots del virus i es tregui una vacuna al mercat.

Si la covid-19 no remet, concreta, aleshores s'anirà a pitjor. "La caiguda del PIB a Catalunya, que inicialment s'estimava en el 10,3%, pot arribar a ser de fins al 13%; i cada dia que passa estem més a prop d'aquest escenari", diu Poveda, en referència als rebrots i als anuncis d'enduriment de mesures per contenir la pandèmia.

Sortida desigual

Sigui com sigui, Poveda també avança que la sortida de la crisi serà "molt desigual". No només per sectors, sinó també per territoris. En aquells d'interior, on hi ha més pes de la indústria alimentària i química –aquí, també hi tenen a veure les exportacions- la recuperació serà més ràpida.

Però en aquells altres on hi ha una forta dependència del turisme, i sobretot l'estranger (com la Costa Brava Sud) "es patirà més". "No és el mateix Girona ciutat que Lloret de Mar; o un municipi que sobretot rep turisme nacional, que un altre on l'internacional hi té un pes important", ha afegit l'autora de la memòria.

Per això, de moment, l'economista sosté que "per sostenir la caiguda de l'ocupació", és una bona mesura poder allargar els ERTO. Sobretot, al sector de l'hostaleria. "Es calcula que de tots els afectats per expedients, tan sols el 20% d'aquest sector s'ha reincorporat a la feina; mentre que al comerç aquest percentatge ja és del 66%, i a la indústria i a la construcció puja fins al 80%", ha explicat l'economista.

De fet, a les comarques gironines, la fotografia que ha deixat la desescalada ja anticipa aquesta sortida desigual de la crisi. "La represa de la normalitat s'està produint a velocitats molt diferents entre sectors", recull la Memòria Econòmica. Mentre que la construcció i la indústria recuperen el pols amb rapidesa, l'hostaleria, la restauració, el transport i els espectacles i esdeveniments es troben a l'altra banda.

Perquè els rebrots fan que la seva recuperació sigui molt més lenta de la prevista ara fa tres mesos. "I aquest és el motiu que també explica l'empitjorament de les previsions econòmiques", recull l'estudi de les cambres de comerç. Poveda, de totes maneres, sí que ha volgut puntualitzar que, a diferència de la crisi del 2008, l'origen de l'actual és "sanitari" i no "de fonaments econòmics". "Per això, quan es controli epidemiològicament la situació, l'economia es recuperarà més ràpid que l'anterior vegada", ha explicat.

Bones notícies, malgrat tot

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, ha volgut posar de relleu que, dins uns dies "molt dolents", l'economia gironina també ha viscut notícies positives. I ha esmentat específicament que s'hagi desencallat la ubicació del Trueta, l'anunci d'inversions de la càrnia Noel i el compromís per acabar de desenvolupar el Logis Empordà.

El president de la Cambra de Comerç de Palamós (Baix Empordà), Pol Fages, ha apel·lat a la "responsabilitat" dels visitants i turistes perquè respectin les mesures d'autoprotecció. I ha subratllat que la demarcació és un destí segur. "Les empreses han fet la feina, i ara viuen una estocada important amb anuncis internacionals que no acompanyen; però a qui pertoca respondre ara és als visitants", ha afirmat.

El president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Eduard Bosch, ha lamentat les caigudes de facturació, "que de mitjana se situen entre el 30 i el 40%", i ha desitjat que en els propers mesos es pugui veure "certa recuperació". Entre d'altres, amb les exportacions.