Un tècnic restaurarà la portalada renaixentista de l'Hospital d'Olot durant tres mesos

Les obres, pressupostades amb 15.000 euros, coincideixen amb la celebració del 700 aniversari de l'hospital

L'antiga portalada d'accés de l'hospital, situada al carrer Sant Rafael, és un conjunt escultòric de pedra tallada de l'època renaixentista, concretament del segle XVI. En honor al seu patró, Sant Jaume, la portalada compta amb una representació d'aquest apòstol amb el símbol que sempre l'acompanya, la patxina.

El pas del temps, la brutícia acumulada i la falta de manteniment han fet que actualment es trobi en un mal estat de conservació. De fet, s'ha trobat documentació on es parla que, pocs anys després de construir-se, ja patia problemes de conservació a causa de la calcària sorrosa de què estava feta, segons explica la directora del Museu de la Garrotxa, Montse Mallol.

La pèrdua de morter, sobretot a la junta i bases de les dues columnes que l'emmarquen; les fisures i esquerdes que s'han obert amb el temps i la brutícia i contaminació acumulades són els principals mals que pateix actualment. L'actuació que s'hi portarà a terme serà de caràcter arqueològic, respectant al màxim el valor històric de l'obra. 'Seran accions pal·liatives per intentar aturar el procés de degradació greu que pateix la pedra i la portalada sencera', explica Mallol. Així, es netejarà, desinfectarà i s'aplicaran fungicides a tota la superfície; es fixaran els elements de pedra trencats, s'ompliran les fissures i juntes i es consolidarà l'estructura. 'No reinventarem ni reconstruirem el que hi havia originàriament, sinó que mantindrem el que ha quedat fins ara' subratlla la directora.

La persona encarregada d'aquests treballs, que s'allargaran durant unes dotze setmanes, serà un restaurador especialista en pedra, Olivier Moyère, que l'any passat va restaurar la portalada de l'església de Sant Pere de Besalú. Treballarà 'in situ' des d'una bastida.

La directora recorda que aquesta era una actuació molt reivindicada i esperada, pel seu caràcter d'urgència, però el cost era elevat, uns 15.000 euros. Ara, però, la Generalitat ha assumit el cost de l'obra coincidint amb els 700 anys de l'hospital. 'Era l'ocasió ideal per fer-ho' afirma Mallol.