Les entitats demanen una consulta sobre el soterrament del tren convencional a Girona

La proposta, que es votarà al ple, reclama que la celebració de la consulta no s'allargui més enllà del novembre

L'Associació de Veïns de Sant Narcís entrarà el 16 d'agost al registre municipal de Girona una petició per poder participar al ple, per demanar que l'Ajuntament engegui un procés informatiu i celebri una consulta vinculant sobre el soterrament del tren convencional. Farà la sol·licitud també en nom de la Mesa d'Entitats, amb l'objectiu que els gironins puguin conèixer els arguments a favor i en contra d'un projecte "d'aquesta magnitud", i decidir després en la consulta la viabilitat d'una despesa pressupostària "tan desproporcionada en l'actual període de retallades socials i de drets dels ciutadans".

Durant el procés informatiu que sol·liciten volen que les entitats i partits que ho vulguin puguin exposar els seus arguments a favor o en contra, en les condicions actuals, de les obres de soterrament del tren convencional i del desballestament del pas elevat.

També demanen que des del consistori es creï un grup organitzador i de seguiment mixt -amb govern, oposició i ciutadans-, per muntar el procés informatiu i la consulta. Així mateix, sol·liciten al consistori que un cop celebrada defensi el resultat de la consulta.

La Mesa subratlla que si s'arriba a celebrar la consulta Girona serà "la primera ciutat en decidir democràticament què vol i què n'espera d'aquestes obres". També, volen que sigui la primera d'una sèrie de consultes per tendir cap a la "consolidació democràtica" de les administracions.

Les raons que exposa la Mesa en la petició és que aquestes obres, que "canviaran de dalt a baix la Girona del segle XXI", no han tingut cap procés participatiu de la ciutadania. A part, en l'argumentació la Mesa també alerta que la crisi sumada a "la poca sensibilitat" del govern espanyol cap a les comarques gironines "deixen molt clar que no hi haurà una aportació important de diners" per fer possible el començament de les obres, sense tenir "el dubte i la por que en qualsevol moment les obres s'aturin".