El Sant Jordi d'estiu passa de llarg a Figueres degut als brots de coronavirus

S'ha prohibit treure parades al carrer i algunes llibreries es van negar a participar

Des de primera hora del matí d'aquest dijous les llibreries de Figueres han vist com un degoteig de compradors s'acostaven als seus establiments, tot i no celebrar res. I és que no hi ha hagut Sant Jordi d'estiu a la capital de l'Alt Empordà , després que els brots detectats les darreres setmanes de coronavirus obliguessin a anul·lar la festa, com ja va passar en la diada del 23 d'abril. Tot i que en altres localitats gironines sí s'ha pogut celebrar mínimament, no ha estat el cas de la ciutat de Figueres que va haver de cancel·lar els actes.

Així ho va decretar el consistori de la localitat fa només uns dies, prohibint les parades al carrer com a mesura de prevenció per evitar la propagació dels contagis. Una decisió que anava en sintonia amb la que havien pres alguns llibreters setmanes abans impulsant un manifest on subratllaven que no era "segur" celebrar el Sant Jordi en aquestes condicions. Pràcticament un mes després, alguns dels propietaris dels establiments han recordat que "malauradament" tenien raó i que no es complien les condicions per fer-ho.

Entre els principals motius, el de la seguretat però també el companyerisme amb altres sectors culturals com el cinema, la música o el teatre. "No veiem ètic que mentre els deien que no podien fer segons quines coses, nosaltres féssim una fira al carrer com si no passés res" ha explicat en Francesc Llopis, llibreter de la Bookman de Figueres. I és que, de fet, segons el seu parer, els lectors ja han aprofitat "els darrers mesos" per comprar llibres i fer un Sant Jordi que considera que és exclusiu del 23 d'abril.

Una opinió compartida per l'Eloi Salvat, de la llibreria Edisson, també de Figueres, el qual considera que "l'essència" de la festa no es pot traslladar. Salvat ha recordat que ells al seu moment ja es van adaptar a les circumstàncies del confinament "oferint servei a domicili", per tant considera que "qui va voler fer Sant Jordi, va poder".

Malgrat no celebrar res pròpiament, els dos establiments han tingut un repunt de clients durant tot el matí, tot i que la gran majoria no venien amb motiu de la diada de la rosa i el llibre. Un dels compradors de la Edisson, en Quim Ribot, explicava que s'havia acostat per adquirir llibres per "solidaritzar-se" amb els propietaris, recordant que durant el confinament va estar rellegint molts dels que tenia per casa. En el cas de l'Adit Nuboa – figuerenca, però resident als Països Baixos – ni tan sols recordava que fos Sant Jordi d'estiu.

De fet, en el cas d'aquesta llibreria han decidit que davant d'aquest petit augment de vendes que han experimentat aquest dijous, el 10% del què es recapti anirà destinat a l'Hospital de Figueres. "Perquè ho inverteixin en el què més falta els faci" ha especificat Salvat.

Figueres, confinada de nou

Durant la setmana passada les mesures de seguretat a la ciutat de Figueres es van endurir davant el repunt de casos de covid-19. Una situació que va portar a l'ajuntament a restringir certes activitats, limitar les trobades socials o recomanar a tota la gent no sortir més de l'estrictament necessari. Unes mesures que van ser rebudes amb amargor pel petit comerç que va notar com l'afluència de gent "baixava de nou".

Llopis ha defensat que si se segueixen les mesures de seguretat no hi hauria d'haver "cap problema" i ha subratllat que cal "controlar el turisme" i veure com es comporta la població davant d'aquestes restriccions. En el cas de Salvat, les noves mesures no l'han agafat per sorpresa perquè admet que durant els darrers mesos "han pogut fer certs aprenentatges emocionals".

En el que han coincidit els dos llibreters és la necessitat de cuidar les "editorials més petites" que són les que més malament ho poden passar a partir d'ara. En aquest sentit, el propietari de la Bookman ha recordat que moltes d'elles ja tenien uns llibres publicats i impresos de cara a l'abril i que "possiblement" no han pogut vendre tot el que tenien.

Un sector acostumat a les dificultats

Pel que fa al futur immediat dels pròxims mesos, en què tot apunta que s'haurà de conviure amb la pandèmia de la covid-19, Llopis s'ha mostrat optimista recordant que el sector del llibre "gaudeix de bona salut". De fet, ha subratllat que des de sempre s'han enfrontat a moltes dificultats i que precisament això els ha enfortit. Davant l'auge de la compra de llibres en línia, confia en què la gent apostarà pel valor afegit que aporten les llibreries físiques.

"A les petites llibreries hi ha un tema experimental: pots veure el llibre, tocar-lo, comentar si està bé... una experiència que Amazon no et pot donar" ha afirmat. Una visió molt pròxima a la de Salvat que ha explicat que ja fa temps que conviuen amb "aquesta competència". Pel propietari de la llibreria Edisson es tracta de "reinventar-se" i buscar maneres de proporcionar al lector tot allò que necessita, tot i ser un negoci d'arrel tradicional. "Tampoc ens hem de tornar bojos per oferir segons què, però cal adaptar-nos en la mesura del possible" ha conclòs.