La Policia Municipal de Girona porta l'Ordenança de Convivència a les escoles

La prova pilot es podria estendre a tots els centres gironins el curs vinent

'Us agrada aquest bosc tan brut?', pregunta una de les agents de la policia durant la xerrada amb els nens de 4rt, 5è i 6è de primària del CEIP Font de la Pólvora per explicar l'Ordenança de Convivència. 'No!', exclamen ells. Els alumnes responen a la pregunta després de comparar la imatge d'un espai verd net amb la d'un de carregat de brossa. D'aquesta manera, a través d'un format interactiu i audiovisual, 'absorbeixen els coneixements que els donem', assegura la sotsinspectora de la Policia Municipal, Irene Alcaide.

La classe continua i els alumnes posen exemples de com de bruts s'han trobat alguns espais al seu barri. 'A vegades, juguem en espais que tenen el terra ple de papers', es queixa un.

Per acabar de completar la sessió, els agents proposen als alumnes un joc d'encistellar una pilota de paper a la paperera llançant-la a distància. 'Veieu que la majoria de les pilotes han caigut a terra?', pregunta l'agent. Tot seguit, els alumnes s'aixequen a agafar les boles del terra i les llencen a la paperera.

La iniciativa d'aquesta sessió –en fase pilot- té com a principal objectiu conscienciar els nens de la necessitat de mantenir els espais públics en bon estat, així com respectar els veïns. Els agents visiten les aules i pregunten als alumnes com els agrada tenir el seu barri. 'Net', responen la majoria d'ells. I, aleshores, els expliquen la part més teòrica de la lliçó. 'No podem deixar papers ni xiclets al terra', els diu una de les agents.

Fins ara, l'activitat s'ha realitzat només en alguns centres però, a partir de l'any vinent, la policia preveu incorporar-la al calendari escolar de tots els CEIPs gironins. 'Hem tingut una resposta molt bona', explica Alcaide. 'L'ordenança com a tal és molt dura i d'aquesta manera la fem més amena', ha afegit la sotinspectora.

Igual de satisfets marxen els nens. 'Hem après que no s'ha d'embrutar el barri i que quan baixem a berenar al carrer no hem de llençar el paper de l'entrepà a terra', diu una alumna de sisè de primària.