S'acaba la veda biològica de la flota pesquera gironina però el mal temps els impedeix pescar

Els pescadors portaven un mes aturats sense poder sortir a feinejar

La vuitantena d'embarcacions d'arrossegament gironines portaven un mes ancorades a port. Aquesta era la primera vegada que les embarcacions del litoral de Girona feien veda biològica, per permetre regenerar les captures (sobretot, la gamba, que en aquesta època és massa petita i té poc valor comercial).

La veda biològica ha deixat aturats uns 400 pescadors dels ports de Blanes (Selva); Roses, Llançà i el Port de la Selva (Alt Empordà), i Palamós (Baix Empordà). A més d'aquests, durant el febrer tampoc han sortit a pescar els vaixells d'arrossegament dels ports d'Arenys de Mar, Mataró i Sant Pol de Mar (Maresme) i de Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Durant el temps que ha durat la veda, el personal de les embarcacions ha anat a l'atur i els armadors han rebut un ajut econòmic. Aquesta passada matinada, però, el termini de veda biològica ha acabat, i les embarcacions d'arrossegament han tornat a sortir. El president de la Federació Catalana de Confraries valora l'aturada com a 'molt positiva' i ressalta que era 'necessària' per regenerar les captures.

Tot i això, Eusebi Esgleas alerta que encara és aviat per fer valoracions. 'Tot just fa unes hores que ha acabat la veda i s'ha de deixar passar un cert temps per veure quin ha estat l'impacte sobre les captures', ha declarat.

El president també s'ha mostrat favorable al fet que, a partir del 2011, si la conjuntura econòmica i els recursos ho permeten, l'aturada es pugui allargar fins als dos mesos. 'Inicialment, la nostra idea era estar aturats dos mesos, però la crisi no ho ha permès', ha puntualitzat el president.

El mal temps ho espatlla

Tot i que les embarcacions d'arrossegament han tornat al mar a partir d'aquesta matinada, les previsions meteorològiques els han jugat una mala passada. I és que l'onatge que hi havia aquest matí a la Costa Brava (amb onades que arribaven fins a tres metres) i el vent que hi bufava han obligat alguns dels vaixells a tornar a port abans d'hora.

A Roses, per exemple, el patró major de la confraria, Antoni Abad, explica que de les 21 barques d'arrossegament que hi ha, la majoria ja tornaven a estar amarrades abans del migdia. A Blanes, entre quatre i cinc vaixells també han deixat de pescar en espera que millorin les condicions climàtiques.

'El llevant ha anat empitjorant amb el pas de les hores; ara a la tarda, però, s'espera que giri tramuntana, que afectarà més la zona de l'Alt Empordà, i suposo que demà no tindrem tant mal temps', ha indicat Eusebi Esgleas. El president també ha puntualitzat que avui 'ha estat un dia dolent, perquè la mala mar no feia oportú allunyar-se massa' de la línia de la costa per pescar.