Illa crida a seguir les mesures sanitàries i admet que els ''preocupen'' els brots de Catalunya

Confirma que la majoria provenen de celebracions o l'oci nocturn

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha fet aquest dilluns una crida a seguir les recomanacions sanitàries i admet que els “preocupen” els brots de Catalunya i l’Aragó. En aquests moments, hi ha 201 brots actius a tot Espanya –la majoria sota control- amb 2.289 casos associats.

Illa ha explicat que la majoria estan relacionats amb temporers i també en espais “on es produeix una relaxació de mesures” com les celebracions o l’oci nocturn. En aquest sentit, ha demanat “prudència”: “No s’ha de tenir por al virus però sí respecte”. En relació a Catalunya i l’Aragó, el ministre a dit que dona suport a les mesures que han adoptat els governs autonòmics, tot i que ha admès que caldrà esperar uns dies a veure’n resultats.

Amb tot, però, ha insistit que “si es respecten les mesures, els brots que avui ens preocupen entraran en fase de control”.

El ministre ha dit també que dona ple suport a les restriccions imposades per les comunitats afectades i que estan en contacte permanent amb les seves conselleries de salut. Illa ha remarcat que fins ara la ciutadania ha tingut un “comportament exemplar” i ha dit que té “plena confiança” que la població complirà amb les recomanacions.

El triple de casos en les últimes setmanes

La responsable de Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha explicat que en les darreres tres setmanes el nombre de casos diagnosticats s’han triplicat però que més de la meitat són asimptomàtics. També ha detallat que s’ha detectat un augment de la transmissió comunitària a les comarques de Barcelona i ha fet una crida a la responsabilitat especialment en els espais tancats.

En aquest sentit, ha explicat que la majoria de brots són mixtos. És a dir, que s’originen en un ambient però es poden acabar estenent en d’altres. Sierra ha dit també que els preocupen especialment els que s’originen, per exemple, en discoteques on és més difícil traçar els contactes.