Els comerciants de Figueres asseguren que les restriccions pel coronavirus els aboquen al desastre

Critiquen la manca d'informació sobre els brots

Els comerciants de Figueres (Alt Empordà) asseguren que les restriccions per la covid-19 els aboquen al "desastre".

El president de Comerç Figueres, Frederic Carbó, ha afirmat que l'anunci de les mesures adoptades després de detectar un increment de casos a la ciutat ja s'ha traduït en cancel·lacions de reserves a allotjaments i un descens considerable de la caixa per a botiguers i restauradors.

Els comerciants defensen que estan aplicant totes les mesures de seguretat i lamenten que, per contra, són els que patiran les primeres conseqüències a nivell socioeconòmic. Carbó també ha carregat contra la "incertesa" que, de nou, provoquen les restriccions i el desgavell en la informació sobre el rebrot per part de les administracions.

Les restriccions deixen una ciutat a mig gas, i on aquest matí s'han fet evidents és a bars, terrasses i comerços. L'aforament dels locals de restauració s'ha reduït al 50%, les taules i cadires a l'exterior han d'estar separades 2 metres com a mínim i a l'interior dels comerços pràcticament no hi havia ningú.

A la Rambla, si bé a banda i banda hi havia gent asseguda als bancs, eren pocs els qui passejaven. La recomanació és clara: no sortir de casa si no és necessari. "Fem un pas enrere, però perquè hi ha molta gent que no fa cas als advertiments i s'ho prenen massa a la lleugera", explica una veïna, la Julie Pelegrí, que treballa en un hotel.

Ara, però, Pelegrí confia que la ciutadania s'ho prengui seriosament. "La gent es comença a quedar molt més a casa; jo mateixa havia fet plans per anar a sopar o a la platja, però els he anul·lat", explica. Ara bé, també admet que les mesures, malauradament, passaran factura. Ella, que té amics a França, explica que alguns ja l'han trucada per demanar-li com està la situació, i que es repensaran venir.

"La sotragada serà forta"

A la zona del Rovell de l'Ou, on es concentren les botigues, eren pocs els qui hi entraven. El propietari de la Perfumeria Marcó, situada a prop de l'Ajuntament, tenia l'establiment buit. "Entenc que la mesura era necessària, però estic preocupat per veure com ens afectarà; no només per la gent que pugui venir dels pobles del voltant, sinó també per als francesos, perquè ja es parla de tancar la frontera", diu l'amo del negoci, Miquel Marcó.

Marcó ja avança que, si la situació s'allarga, la "sotragada serà molt forta". Amb la desescalada, el propietari de la perfumeria explica que el moviment comercial ja era "mínim", i que a partir d'ara tot és una incògnita. "No podem fer cap altra cosa que esperar al dia a dia i veure què passa", diu Miquel Marcó.

"Desconcert i desastre"

El president de l'Associació Comerç Figueres, Frederic Carbó, resumeix en tres paraules allò que el sector ha viscut des de dissabte: "Desconcert, preocupació i desastre". Ell té un local de restauració i explica que, a partir d'aquest cap de setmana, quan ja es van començar a endurir mesures, la caixa ha arribat a baixar fins a un 50%.

"No entenem qui controla la situació, però sí que tenim clar que nosaltres hem fet els deures pel que fa a mesures de prevenció", subratlla Carbó. El president explica que, d'ençà del dissabte, només fa que rebre trucades de comerços, hotels i restaurants dient-li que la davallada de vendes i les cancel·lacions de reserves "estan a l'ordre del dia".

"Tots estàvem preparats i havíem fet la feina ben feta; no ho entenem", reitera el president dels comerciants, en referència a les mesures de prevenció que ha aplicat el sector per la covid-19. Per això, Carbó reclama explicacions i demana que, sobretot, se'ls donin mesures "per superar aquest cataclisme".

"Estàvem esperant amb candeletes que obrís el Museu Dalí, el litoral està ple i nosaltres som una ciutat turística; i de cop i volta, tornem enrere", lamenta el president dels comerciants. "Nosaltres estem totalment preparats i hem aplicat les mesures des del minut 1; allò que cal ara és que tothom faci la seva feina i demanar responsabilitats, perquè retornar als ERTO suposarà un drama per a moltes famílies i el mercat laboral de la ciutat", diu el president.

A més, Carbó també lamenta la incertesa que viuen comerciants i restauradors, perquè d'entrada les mesures duraran quinze dies, "però no se'n veu el final". "La mateixa incertesa que tenim ara és la que teníem al mes de març; és fer massa passos enrere i creiem que la ciutat no s'ho mereix", conclou el president dels comerciants.