Salt es queda el nou Trueta i deixa Girona sense el desitjat equipament

La ubicació serà a tocar el Santa Caterina

La promesa històrica que el futur hospital Josep Trueta es mantindria a Girona haurà quedat en no res. Avui el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i els alcaldes de Girona, Marta Madrenas, i Salt, Jordi Viñas, es troben per a la signatura d'un conveni “per la millora assistencial a la regió sanitària de Girona" i serà aleshores quan es creu s'anunciarà Salt com a futura ubicació.

El nou trueta serà construït en uns terrenys de 100.000 metres quadrats que l'Ajuntament de Salt va oferir a Salut i que en la seva vessant est entra dins el terme municipal de la capital del Gironès. Amb tot, l'antic hospital ubicat al barri de Sant Ponç, no serà enderrocat i la Generalitat li donarà un altra utilitat.

L'anunci sobre la ubicació del nou equipament s'havia de fer durant el primer trimestre d'aquest any, tal i com va avançar Madrenas en una roda de premsa el 28 de novembre de l'any passat, però la pandèmia del coronavirus ha retardat l'anunci.

Salt, una opció cara i lenta

El passat novembre Madrenas es va mostrar molt contundent a l'hora d'assenyalar les pegues d'ubicar el nou Trueta a Salt. En un document elaborat pel consistori a través d'informes externs desmuntava les teories sobre la idoneïtat d'ubicar el Parc de Salut a Salt. D'una banda a nivell d'expropiacions el preu es dispararia fins als 3,6 MEUR (el total de fer tot el projecte a Domeny) i les modificacions a nivell urbanístic per a poder-hi construir retardarien el projecte i no es podria inaugurar fins d'aquí 11 anys com a mínim, segons apuntava l'alcaldessa.

Amb tot, a nivell de mobilitat assegurava que Salt presentava carències, ja que l'únic accés seria a través de la C-65 i la sortida 7 de l'AP-7, on habitualment hi ha molt de trànsit, tant d'entrada com sortida. "Seria necessari fer-hi actuacions i hem calculat que tindrien un cost mínim de 3,6 MEUR", va avançar Madrenas.

11.000 firmes per fer l'hospital a Domeny

La decisió del govern també va en contra de la majoria de professionals de la salut. El passat 4 de març el sindicat CCOO va entregar fins a 11.000 firmes sol·licitant que l'emplaçament escollit fos els terrenys de Domeny a Girona.

El sindicat ha defensat en tot moment que la millor ubicació per al nou hospital és Girona i no Salt, ja que considera que la unificació amb el Parc Hospitalari Martí i Juià de Salt faria perdre "accessibilitat" als usuaris, a més d'agreujar el "col·lapse" viari a l'accés sud de l'autopista. El secretari general del sindicat, Bartomeu Compte, subratllava que cal garantir "la sostenibilitat" de creixement del nou centre mèdic.

Actualització: Per motius d'agenda Torra, Aragonès i Vergés no seran presents en l'acte d'aquest migdia a Girona.