Casa Cacao i Can Castelló s'uneixen per crear un nou xuixo de crema de xocolata

Porta per nom "Xuixo Casa Cacao" i s'ha presentat avui

Casa Cacao, el nou projecte d’El Celler de Can Roca, i l’artesà de xuixos de Can Castelló, ambdós de Girona, han elaborat conjuntament el Xuixo Casa Cacao de la mà de Jordi Roca i de Julià Castelló, pastissers de les dues empreses.

Es tracta d’un xuixo de crema de xocolata de 50 grams que s’ha creat de manera exclusiva per a Casa Cacao. Compta amb un 72% de cacau procedent de la comunitat arhuaca de Colòmbia, la resta de productes són gironins i està elaborat amb la tècnica de ‘l’autèntic xuixo de Girona’ de l’empresa centenària Castelló. La presentació d’aquest nou producte ha tingut lloc avui a les instal·lacions de Casa Cacao, a la plaça Catalunya de Girona, que compten amb obrador de xocolata, botiga i xocolateria.

Jordi Roca, impulsor de Casa Cacao, ha explicat que "el xuixo és l’emblema dolç de la ciutat de Girona i en Julià Castelló és qui millor el representa. Per acompanyar-lo, des de Casa Cacao hem escollit un cacau de la comunitat originària dels Arhuacos, a la Sierra de Santa Marta de Colòmbia. És un cacau molt especial, ja que aquesta comunitat es dedica al seu cultiu des de temps immemorials". El xef d’El Celler de Can Roca ha apuntat que "el percentatge de cacau és del 72%, és una proporció a la qual ha arribat el mestre xocolater Damian Allsop després de moltes proves empíriques, esdevenint la proporció que millor expressa l’autenticitat de la fava de cacau".

Roca ha destacat que "per nosaltres és una sort poder omplir aquesta elaboració amb la nostra xocolata. Per això, hem escollit aquest cacau perquè és molt diferent, amb certes notes de flor blanca, intensitat de fruits madurs i molta personalitat, que és ideal per anar a dins del xuixo".

Can Castelló compta amb l’únic obrador del món on s’elaboren només xuixos. El seu pastisser, Julià Castelló, explica que la idea d’aquest projecte surt "d’una trucada d’en Jordi (Roca) per tenir xuixos nostres en el seu nou projecte de Casa Cacao. Són de crema de xocolata, com un trufat, i se serveixen calents, passats pel forn, perquè hi donen un plus i s’hi noten més totes les aromes". El pastisser de Can Castelló ha afegit que "nosaltres també tenim xuixos de xocolata, però el que preparem per a Casa Cacao no té res a veure amb el nostre, el creem exclusivament i només el poden vendre ells. Per nosaltres és un honor participar del seu nou projecte". Els germans Roca i Julià Castelló ja havien col·laborat anteriorment.

Per crear el Xuixo Casa Cacao, Can Castelló utilitza la mateixa tècnica que fa servir des de fa més de 100 anys: "Per què siguin elaborats com ‘l’autèntic xuixo de Girona’, sempre s’han de farcir i embolcallar a mà, un a un i abans de coure, mai després. Nosaltres, estirem el producte, el farcim, l’enrotllem, el fermentem amb humitat i calor controlada i el fregim amb oli. S’ha de procurar que el farcit no surti pels costats i que el cilindre quedi ben tancat". El Xuixo Casa Cacao compta amb cacau de Colòmbia, però pràcticament la resta de productes són de proximitat(farina de Girona, llet fresca del Baix Empordà i ous del Pla de l’Estany). El xuixo, que utilitza llet, farina, ous, llevat, sal i sucre, entre altres ingredients, és un dels productes típics de la ciutat de Girona, considerat el pastís dolç representatiu de la ciutat.