Girona impulsa un servei per a nens i joves amb necessitats educatives especials que s'han quedat sense casal

La iniciativa s'anomena Projecte Respir

L'Ajuntament de Girona ha posat en marxa un nou servei per a infants i joves amb necessitats educatives especials com a alternativa als casals d'Educació Especial, que enguany no s'han pogut fer per la pandèmia de la covid-19. La iniciativa s'anomena Projecte Respir i compta amb un total de 15 famílies de la ciutat que hi participen.

El servei es va posar en funcionament el primer dia de juliol, coincidint amb l'inici dels casals d'estiu i durarà tot aquest mes. L'objectiu principal és donar l'oportunitat a tots els participants de viure experiències diferents, connectar amb l'entorn i generar noves relacions personals.

El funcionament del projecte consisteix en una trobada de dues hores diàries entre un monitor o monitora i un únic infant dels que participen en el casal. Durant aquesta estona fan activitats per la ciutat com visitar museus, anar a biblioteques, fer gimcanes, visitar parcs o passejar.

El fet que els infants, la família i l'equip de monitors s'hagin conegut abans de començar el casal ha permès tenir en compte els interessos i gustos de cada persona a l'hora d'organitzar les activitats previstes i personalitzar l'experiència dins la mesura possible.

Els participants al Projecte Respir són residents a Girona, tenen edats compreses entre els 4 i els 18 anys i durant l'any estan inscrits en escoles d'Educació Especial, on habitualment cursen també el casal d'estiu. Enguany però, aquests no s'han pogut fer per la impossibilitat de garantir les condicions sanitàries.

Davant d'aquest escenari, el consistori va decidir "reorganitzar-se" i tirar endavant un servei alternatiu per als infants i joves. Així ho ha explicat el regidor de Joventut de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, que considera es tracta d'un col·lectiu amb qui han de ser més "sensibles" i "compromesos" que mai perquè puguin gaudir d'una "oferta pública de lleure" tot i l'escenari de la pandèmia. "Ens hi hem adaptat, els resultats estan sent molt positius i n’estem molt satisfets", ha assegurat el regidor.