La XXV Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà programa 25 espectacles

El certamen es farà del 4 al 6 de setembre

Del 4 al 6 de setembre el circ tornarà a omplir els carrers de la Bisbal de l'Empordà. Ho farà una mica més tard que de costum a causa de la crisi de la covid-19, que ha obligat a ajornar un dels certàmens més emblemàtics de la localitat.

La Fira del Circ al Carrer enguany celebra el seu 25è aniversari i ha programat un total de 25 espectacles de la mà d'una vintena de companyies diferents. De fet, des de l'organització han subratllat que tot i els problemes logístics de la crisi sanitària, han aconseguit mantenir els artistes de "totes" les companyies catalanes i de l'estat espanyol que s'havien contractat abans de la pandèmia.

Si bé la totalitat de les propostes artístiques que configuren la programació d'enguany ja havien estat seleccionades, no s'han pogut incloure totes les companyies desitjades. De fet, només s'ha pogut portar una companyia internacional que serà l'encarregada d'inaugurar el festival. Es tracta dels francesos Cirque Entre Nous, un col·lectiu format per cinc artistes de nacionalitats diferents agrupats al voltant d'una tècnica en comú: el pal xinès.

Altres companyies i artistes que també estaran presents seran Mortello & Manzani, Los Herreita, Mireia Miracle, Circ Vermut, Carla Farreny, Nueveuno, Xampatito o La Bleda entre d'altres. De fet, la portaveu de la Fira del Circ al Carrer, Eva Gasull, ha subratllat la bona "predisposició" per part de totes les companyies per adaptar-se a la "situació" i ha recordat que s'han hagut de reinventar per tal d'oferir "el millor festival possible". Gasull també ha recordat que han hagut de treballar amb "mínims" pel que fa al pressupost, els recursos i l'aforament, però que tot i així han volgut refermar el seu "compromís" amb la cultura.

Noves mesures de seguretat

El risc de propagació de la covid-19 ha obligat els organitzadors a reformular el festival per tal de garantir la protecció del públic, els artistes i l'organització. D'aquesta manera, han cenyit el certamen a diverses pautes i limitacions d'aforament i mobilitat. Un fet que implica que part dels espectacles es podran seguir massivament en línia. Tot i això, un nombre reduït de públic hi podrà ser presencialment, seguint sempre totes les mesures i protocols establerts en matèria de seguretat i higiene. Tal com ha assegurat durant la presentació l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Enric Marquès, s'ha de gaudir del nou format, "sense abaixar la guàrdia".

El espectadors que vulguin ser-hi presents, doncs, hauran d'inscriure's prèviament i de manera gratuïta a través del web de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà. Tot i l'opció d'assistir-hi gratuïtament, al moment de la reserva s'oferirà fer una donació voluntària suggerida o taquilla inversa. En aquest sentit, l'organització ha apel·lat a la responsabilitat i de tothom pel que fa al nombre de reserves, així com al compromís d'assistir-hi per evitar no ocupar el seient una altra persona que sí podria fer-ho.

Entre sis i set escenaris acolliran tota la programació de la XXV edició de la fira bisbalenca. Uns espais que estaran a l'aire lliure i on es podrà controlar l'aforament. No seran visibles des de l'exterior per tal d'evitar possibles aglomeracions. En aquest sentit, mentre encara s'acaben de concretar algunes localitzacions, es faran en espais bisbalencs com la plaça del Castell, el Parc Infantil 8 de Març o el Terracotta Museu. I és que els efectes colaterals d'aquesta edició hi ha la suspensió de l'Espai Off d'actuació d'artistes emergents, el Firabar, o el mateix Espai Fira.

Un any sense ingressos propis

A la situació de de crisi sanitària s'hi ha sumat una important revisió del pressupost inicial, concretament un 40% menys que l'any passat, que se situava en 120.000 euros. El certamen ha disposat enguany de 72.000 euros. La meitat d'aquesta suma prové del consistori, i la resta de l'aportació econòmica que han fet la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.

Pel que fa als beneficis, la recaptació econòmica obtinguda a la taquilla inversa dels espectacles programats anirà destinada a la caixa de solidaritat de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). D'altra banda, els guanys dels patrocinis s'enviaran al servei d'aliments Càritas de la Bisbal. La publicitat es farà a espais diversos, com el web, les banderoles dels escenaris o el llibret del programa (que enguany serà digital i no s'imprimirà físicament). La portaveu de l'entitat a la Bisbal d'Empordà, Cristina Juanola, ha posat en relleu que es tracta d'una iniciativa que permetrà "ajudar" la gent que més ho necessita.

Els fruits la primera residència de la Fira

Tot i que l'estrena oficial serà al Fira Tàrrega 2020 (mecenes del projecte), la Bisbal d'Empordà acollirà la preestrena de 'Tour', el resultat de la primera residència de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal, de l'artista Carla Farreny. La proposta gira al voltant de la creació d'una forma escènica que decideix posar en escena una tècnica artesanal, la del torn d'un terrisser per fer-la dialogar amb un altre ofici escènic, el del trapezista.

La residència va tenir lloc al Teatre Mundial de la Bisbal i va ser interrompuda durant el confinament per la covid-19, quan Farreny ja havia fet el 80% de l'espectacle. Aquests dies es troba treballant-hi per tal d'ultimar-la i es podrà veure el pròxim 4 de setembre.