Denuncien la perillositat del camí de ronda de Tamariu per ''abandonament''

Els ecologistes exigeixen a les administracions que "compleixin"

Un dels camins de ronda més concorreguts de la Costa Brava del Baix Empordà és el que uneix Tamariu amb el Far de Sant Sebastià a Palafrugell(Baix Empordà).

A banda de ser una de les rutes preferides dels turistes i veïns de la zona, també és una de les més "perilloses" a criteri de les entitats ecologistes com Salvem el Golfet o SOS Costa Brava. El problema principal és "la deixadesa i abandonament" per part de les administracions, que ha fet que en aquest espai natural hi hagi "trams perillosos".

A més, cal sumar-hi la destrossa provocada pel temporal Gloria que ha deixat "encara més malmès" aquest camí de ronda. El problema és que es tracta d'una via que serpenteja la muntanya i on el camí està ple d'arrels dels arbres que no s'han tapat amb passeres com reclamen els ecologistes.

Això fa que hi hagi un risc important d'entrebancar-se. A més, tampoc hi ha cap lloc on poder-se agafar llevat de les branques dels arbres, però cal tenir en compte que es tracta d'una zona on el camí és estret i amb importants penya segats. "Malauradament aquí ja hi ha hagut accidents que han costat vides humanes", recorda el geòleg, Frederic Lloret.

Que s'arregli "a la menorquina"

Les entitats lamenten que, tot i que fa anys que ho reclamen, encara no s'hagi posat remei a un problema "evident". A més, recorden que es tracta d'una zona molt transitada especialment durant l'època d'estiu, per banyistes, i per tant, per persones que passen pel camí de ronda amb un calçat que no és l'adequat.

Això sí, des de SOS Costa Brava exigeixen que el projecte per arreglar el camí de ronda sigui "a la menorquina", o el que és el mateix "sense agredir el paisatge". En aquest sentit, demanen que no sigui similar al que s'ha fet a Palamós on s'ha "omplert de ciment" un espai natural i que compta amb l'oposició de bona part dels veïns.

Tanmateix, també reclamen que se senyalitzi el recorregut i que es faci "una certa divulgació" de l'espai natural i les seves característiques. "Aquí tenim roques, fauna i flora que són una autèntica meravella. No podem deixar-nos perdre tot això", assenyala el membre de SOS Costa Brava, Josep Ferrés.

Acció prohibida per l'Ajuntamet

Finalment, les entitats també es queixen que el consistori no "faci res" per pressionar l'Estat per arreglar aquesta zona, ja que n'és el propietari. Per això reclamen que "s'actuï" per tal de "posar fil a l'agulla" i condicionar el camí de ronda.

A més, també carreguen contra el govern municipal perquè els ha prohibit fer un acte de protesta aquest diumenge. L'argument del consistori ha estat que al no era l'administració competent a qui s'havia de comunicar.