Jutgen dos acusats que s'enfronten a 46 anys de presó per violar en grup una noia a Girona

La víctima ha declarat a porta tancada i els processats ho faran al final del judici

L'Audiència de Girona jutja aquest dimecres dos acusats que s'enfronten a 46 anys de presó cadascun per violar en grup una noia a Gironala matinada del 21 de gener del 2017.

Segons l'escrit d'acusació de la fiscalia, tres homes van agredir sexualment la víctima cap a les cinc de la matinada a la zona del pont de la Font del Rei. Un dels atacants no ha pogut ser identificat.

El fiscal acusa cadascun dels processats d'un delicte d'agressió sexual com a autors i de de dues violacions més com a cooperadors necessaris. També els acusa de robatori amb violència per endur-se el mòbil de la noia. La víctima ha declarat a porta tancada durant més d'una hora i els processats ho faran al final del judici, a petició de les defenses.

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, al qual s'ha adherit l'acusació particular, la víctima anava en companyia d'un amic quan es va trobar els dos acusats i un tercer home que no ha pogut ser identificat a l'entorn del pont de la Font del Rei de Girona. Eren les cinc de la matinada.

Aleshores, i sempre segons les acusacions, va començar una discussió entre els dos grups, fins que l'amic de la víctima va marxar "deixant-la sola amb els tres joves". En aquell moment, un dels processats li va agafar el mòbil mentre un altre li ensenyava una navalla dient-li que no li tornaria el telèfon fins que "els hi xupés la polla als tres".

"Davant la negativa de la víctima, entre els tres la van subjectar amb força i la van arrossegar fins a una terrassa propera", concreten les acusacions que sostenen que, un cop la van tenir immobilitzada contra la paret, dos d'ells la van violar mentre el tercer la subjectava. Un d'ells, a més, també va obligar la víctima a fer-li una fel·lació.

Segons les acusacions, un dels acusats jutjats aquest dimecres va ser el que va penetrar la víctima i la va forçar a fer-li la fel·lació. L'altre, concreten, va estar tota l'estona subjectant la víctima: "No la va penetrar vaginalment però li va fer tocaments als pits i a la vagina". El tercer atacant no ha pogut ser identificat i, per tant, no s'ha assegut al banc dels acusats.

Després de perpetrar l'atac, van marxar corrents, enduent-se el mòbil de la noia. Com a resultat de l'agressió sexual múltiple, la víctima va patir lesions amb diversos eritemes i hematomes i dolor cervical. A més, remarquen les acusacions, pateix estrès posttraumàtic i ha precisat tractament psiquiàtric.

Relació "consentida"

El cas ha arribat a judici aquest dimecres a la secció tercera de l'Audiència de Girona. La víctima ha declarat a porta tancada durant més d'una hora. Els acusats ho han fet al final del judici, tal com havien demanat els advocats de la defensa Carles Monguilod i Narcís Badosa.

Els dos processats han dit que quan es van trobar amb la víctima i el seu amic hi va haver una discussió perquè li van recriminar que portés el gos deslligat però han afegit que, després d'aquesta primera disputa, van començar a xerrar. "És veritat que l'amic insistia en marxar", ha dit un dels processats que exposa que, després que el noi se n'anés del lloc, es va establir "bon rotllo" amb la denunciant. "Em va donar el número de mòbil i li vaig fer una perduda per quedar per un altre dia", ha dit.

Un dels acusats –el que segons la fiscalia va penetrar la víctima- ha dit que van mantenir relacions sexuals però assegura que van ser "consentides". L'altre acusat ha exposat que, mentre ells estaven "fent les seves coses", va veure la bossa de mà de la víctima i li va sostreure el mòbil. "El vaig veure i, amb la borratxera, li vaig agafar", ha declarat.

Tots dos han assegurat que no coneixien de res l'altre jove que estava amb ells perquè se l'havien trobat per primer cop aquella nit. També han negat haver exhibit cap navalla ni a la víctima ni al seu amic. "Vam acabar marxant cadascun a casa nostra perquè era tard", han conclòs.

Els dos acusats estan en llibertat. Els Mossos d'Esquadra els van detenir al juny. Tot i que inicialment van entrar a presó, l'Audiència de Girona els va deixar en llibertat sota fiança a mitjans juliol del 2017.

L'amic que "deixa tirada" la víctima

L'amic que acompanyava la víctima aquella nit i que va marxar deixant-la amb els tres homes no ha comparegut al judici a declarar com a testimoni. El fiscal Enrique Barata i l'acusació particular han sol·licitat la declaració que ja va fer anteriorment, on explica que quan es van trobar amb els tres joves el van amenaçar amb una navalla i, per això, va decidir fugir deixant enrere la noia.

A la declaració relatava que poca estona després la víctima havia arribat a casa plorant explicant que l'havien violat. Immediatament va interposar denúncia i es va activar el protocol per casos d'agressió sexual. La lletrada de la víctima ha assegurat que, al llarg de tot el procediment, aquest noi no ha fet res més que "deixar tirada" la víctima, també aquest dimecres no compareixent al judici.

Les forenses que van explorar la víctima han exposat que els morats i els eritemes que tenia a la zona del pit i a les cames són "compatibles" amb la "mecànica de subjecció" que va descriure la noia. També van recollir mostres d'ADN, una de les quals corresponen al processat que al·lega haver mantingut relacions sexuals consentides.

Jurisprudència de "la manada"

La fiscalia i l'acusació particular han mantingut la petició de 46 anys de presó per a cadascun dels processats per un delicte d'agressió sexual amb penetració com a autors i dos delictes més com a cooperadors necessaris per a les altres dues violacions. Als informes, el fiscal Enrique Barata ha argumentat que jurídicament es fa servir el criteri establert pel Tribunal Suprem en la sentència de la coneguda com a "manada" de Pamplona per violacions en grup. També els acusen del robatori amb violència del mòbil com a coautors.

En concepte de responsabilitat, sol·liciten que indemnitzin la víctima amb 50.000 euros.

Els advocats de la defensa, Carles Monguilod i Narcís Badosa, apunten que la víctima ha incorregut en múltiples contradiccions. Unes contradiccions que la mateixa Audiència de Girona va apuntar a l'hora de deixar en llibertat sota fiança els dos acusats per la diferència entre les declaracions davant dels Mossos d'Esquadra i el relat al jutjat d'instrucció.

Les defenses demanen l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.