El port de Palamós rebrà 8.000 passatgers de creuer aquest agost

El vaixell Crystal Serenity, de 14 pisos i 550 suites, fa escala per primer cop al municipi del Baix Empordà amb tots els luxes

Esmorzar amb les vistes de la platja de Palamós de fons és un dels plaers que els passatgers del Crystal Serenity han pogut gaudir aquest matí. D'altres, en canvi, han optat per fer alguna excursió aprofitant el seu pas per la Costa Brava, entre les quals hi havia visitar el castell Dalí a Púbol, Tossa de Mar o Peratallada. La seva estada serà breu, ja que el vaixell ha arribat al port a les vuit del matí amb la previsió de salpar a les sis de la tarda en direcció a Canes (França).

"Estic molt emocionat", reconeixia el capità del vaixell aquest matí, durant el lliurament de la metopa commemorativa amb motiu de la seva primera escala a aquest port, que ha rebut de la mà de la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez. El capità ha explicat que quan era petit estiuejava amb la seva família a Sant Antoni de Calonge i que estava encantat d'haver tornat. També ha reconegut que "visitar llocs nous", com és aquest port, és un gran plaer per a tothom. No serà l'única vegada que farà escala aquest creuer, ja que està previst que en faci una altra aquesta temporada.

Un vaixell amb tot tipus de luxes

El vaixell porta uns 584 passatgers, majoritàriament nord-americans, a banda de britànics, canadencs i australiants, i compta amb una tripulació de 602 treballadors. Aquest creuer està fent una ruta que va iniciar a Lisboa i havent fet escala a Gibraltar, Barcelona i ara a Palamós. Després de passar per França, navegarà fins a Montecarlo i a les ciutats italianes de Porto Venere, Livorno i Roma, on finalitzarà el trajecte.

Està considerat un dels més luxosos que hi ha ara mateix al mercat. De fet, el Crystal Cruise ha aconseguit per dotzè any consecutiu el premi a la millor naviliera de creuers del món en la seva categoria, segons els lectors de dues revistes del sector, 'Travel & Leisure' i 'Condé Nast Traveller'. Amb una eslora de 250 metres, un total de 14 pisos i 550 suites i camarots, el vaixell dispota de set restaurants que ofereixen una àmplia gastronomia alhora que compta amb una bodega de mé de 200 tipus de vi d'arreu del món. També destaca el restaurant japonès Sushi Bar, que dirigeix el prestigiós xef Nobu Matshuia, que també ofereix classes de cuina, o un programa d'activitats que inclouen des de classes de piano o idiomes a xerrades impartides per experts.

Un tipus de turisme de gran interès econòmic

El port de Palamós està essent un atractiu per al turista de creuers d'alt poder adquisitiu, un factor que el territori confia que serveixi com a revulsiu econòmic. Segons un estudi europeu, un passatger deixa una mitjana de 60 euros en cada port escala com és Palamós, i uns 20 en el cas dels tripulants. Això vol dir que si en un any poden arribar a passar 40.000 passatgers, l'impacte anual podria ser de 3 MEUR, una xifra molt important si es té en compte que també és un revulsiu per a tota la demarcació perquè els turistes aprofiten per visitar altres indrets pròxims.

La gerent de Ports de la Generalitat assenyala que "és important continuar treballant conjuntament per continuar potenciant aquest port", tenint en compte el seu impacte econòmic a tota la demarcació. Ara bé, també ha subratllat que per ampliar al màxim el seu potencial és necessari desencallar un seguit de permisos administratius de l'Estat que han de permetre una cobertura "total", entre els quals hi ha convertir-lo en un espai fronterer Shengen. Sense parlar de terminis, ha apuntat que "s'hi està treballant" i que seria una "gran oportunitat" aconseguir-ho.

Des de l'Ajuntament, també es creu indispensable continuar treballant de forma conjunta com es ve fent fins ara a través del consistori, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, la Generalitat i la Cambra de Comerç de Palamós. Es tracta de no fer passsos enrere i d'acabar de consolidar la seva activitat, segons ha explicat la regidora de Turisme del municipi, Gràcia Artigas.

Sense aplicació de la taxa turística

L'entrada en vigor de la taxa turística a partir del dia 1 de novembre d'aquest any no afectarà a l'activitat turística del port de Palamós. Així ho ha assenyalat la gerent de Ports de la Generalitat, que s'ha mostrat prudent tot dient que aquesta és la previsió i que cal esperar que s'aprovi el reglament per conèixer tots els detalls relacionats amb la seva aplicació.

El vicepresident del Patronat de Turisme, Joan Giraut, també present a l'acte, ha valorat com un encert evitar aplicar aquest impost en aquest àmbit. Creu que seria una "penalització al turisme" quan en realitat el que cal són "més avantatges" i no pas "inconvenients", si es té en compte l'"embranzida" que està agafant aquest sector turístic a la zona en els últims anys.