Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) han arrencat aquest dimarts a les nou del matí en un any atípic. A causa de la pandèmia, els exàmens s'han fet un mes més tard de l'habitual (cada any es solien fer a primers de juny) i amb un major nombre de seus repartides pel territori.
Per primera vegada, hi ha una desena de punts la demarcació de Girona, mentre que l'any passat les proves només es feien en tres municipis diferents.
Un dels centres que aquest any s'ha estrenat és l'Institut Cap Norfeu de Roses (Alt Empordà), on hi han anat els alumnes de Llançà, Castelló d'Empúries i dels tres centres de secundària del mateix municipi. A les vuit del matí els alumnes han pogut entrar al centre seguint un conjunt de normes excepcionals.
La prova
En el moment d'entrar al pati de l'Institut Cap Norfeu de Roses, els alumnes han hagut de separar-se per files segons el seu cognom. Cada un d'ells havia de mantenir la distància de seguretat i presentar la documentació corresponent abans de dirigir-se cap a l'aula. Una vegada a la porta, els alumnes s'han hagut de netejar les mans amb gel hidroalcohòlic abans d'accedir-hi.
Una vegada dins s'han hagut d'esperar pràcticament una hora abans no els repartissin els exàmens de Llengua Castellana. Quan han rebut les proves, els alumnes han pogut treure's la mascareta.
Nervis, però “bones sensacions”
El primer examen que han realitzat els alumnes dels diferents centres ha estat el de llengua castellana. Una prova a la que s’han presentat “nerviosos” però de la que han sortit amb “bones sensacions”. És el cas de la Júlia Moliner, alumna del Centre Escolar Empordà, que ha explicat que l’ha pogut acabar “ràpid” i que n’ha sortit contenta. “Portava estudiant unes dues hores al dia, com a mínim” ha recordat, afegint que durant les últimes setmanes les classes ja eren de caràcter presencial. En aquestes, ha apuntat, que ja es mantenien “les distàncies de seguretat” i es duia mascareta. Pel que fa als darrers mesos – alguns d’ells totalment confinats – ha pogut anar estudiant. “Moltes classes en línia i tasques per anar fent” ha conclòs.
Una situació de la que també ha parlar Marc Pérez, provinent de Sant Pere Pescador. En el seu cas el primer control li ha anat bé, i és que considera que tot plegat ha estat un avantatge per disposar de més temps per estudiar. “No ha influït en la meva concentració, m’he pogut preparar millor la selectivitat i n’he tret benefici” ha assegurat. En el seu cas la mitjana que necessita és elevada perquè vol cursar la carrera de Medicina. “Tinc altres opcions” ha explicat, “però si pogués accedir a la primera seria perfecte”.
Malgrat que alguns ho veuen com un avantatge, d’altres creuen que el confinament no els ha ajudat a preparar les PAU. Un exemple és l’Anna Pérez, alumna de l’Institut Cap Norfeu, que ha opinat que fer el temari sola a casa “és complicat” i que s’ha “distret” més. Per contra, les mesures de seguretat no li han semblat dures i ha fet el primer examen amb tranquil·litat. “Han sortit subordinades, alguna lectura... ha estat bé” ha apuntat.
Més alumnes i més seus
Els alumnes de Llançà, Castelló d'Empúries i dels tres instituts de Roses s'han pogut examinar per primera vegada al municipi. Abans ho feien a Figueres, en una de les tres seus descentralitzades que hi havia a Girona. Aquest any, però, a causa de la pandèmia i de l'augment de l'alumnat que optava a fer les PAU, han crescut el nombre de tribunals i el nombre de centres.
Aquest any 3.492 joves fan les proves per accedir a la universitat. S'examinen repartits en set tribunals de la Universitat de Girona (UdG) i onze més en instituts de secundària, com és el cas del Cap Norfeu de Roses. A banda de Roses, també hi ha tribunals a Figueres, Olot, la Bisbal d'Empordà, Banyoles, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i Lloret de Mar (Selva), a banda dels tribunals de Girona.