Els Bombers han fet sis rescats de muntanya al llarg d'avui

Un ciclista de BTT ha quedat ferit de gravetat en caure a Flaçà (Gironès)

Un ciclista, ferit de gravetat

El ciclista ferit de gravetat ha caigut pels voltants del migdia mentre feia una ruta de muntanya amb un grup per les rodalies de Flaçà. L'accident s'ha produït en un lloc de difícil accés i s'ha optat per evacuar l'home, de nacionalitat estrangera, amb helicòpter fins a la Vall d'Hebron, ja que el trasllat terrestre hagués agreujat el seu estat. El seu pronòstic és greu i se li estan practicant diverses proves per delimitar l'abast de les lesions. Al servei s'hi ha destinat un helicòpter dotat de personal del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) d'Olot, així com quatre unitats terrestres, dues de les quals eren del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) que estaven fent una ruta de vigilància en una zona propera.

Sense força a la ruta dels Carros de Foc

El rescat de l'Alt Àneu (Pallars Sobirà) ha estat d'un home que feia la ruta dels Carros de Foc, entre la penya Blanca i el pic Pineto, i que s'ha quedat sense força per seguir quan es dirigia al refugi del Pla de la Font. Fins al lloc s'hi ha desplaçat un helicòpter de rescat amb base a Tírvia acompanyat per membres del GRAE de la Seu d'Urgell, que han evacuat l'home i la seva parella, il·lesa, al parc de Bombers d'Espot. Pel que fa al rescat de Setcases (Ripollès), una dona de 51 anys ha resultat ferida lleu per una fractura de turmell a l'estació d'esquí de Vallter 2000.

A Collbató (Baix Llobregat) hi ha hagut dos rescats: la dona -de 30 anys, nacionalitat uruguaiana i veïna de Badalona- que s'ha accidentat a la via ferrada de Les Dames. L'afectada ha quedat ferida menys greu amb una fractura oberta al mal·lèol de la cama dreta. I un home de 21 anys que ha quedat ferit lleu en caure mentre es dirigia a escalar la via Gandhi a Montserrat. Finalment, el rescat de Saldes (Berguedà) ha estat un home que ha caigut per uns 30 metres de pendent al Pedraforca. La víctima, un home de 67 anys i veí de Cunit, ha quedat ferit amb una contusió costal i un lleu traumatisme cranioncefàlic.

"Cal preparar la sortida amb detall"

Davant la gran acumulació d'accidents de muntanya aquest cap de setmana, el cap del grup d'Operatius Especials dels Bombers, Sebastià Massagué, ha recordat la importància de preparar qualsevol activitat a muntanya tenint en compte que cal anar-hi ben equipats. "Abans d'iniciar la sortida cal preparar-la amb detall, informar-se de les condicions meteorològiques i ésser conscient de la tècnica i la condició física de cadascú", ha insistit Massagué. "També recomanem sempre portar una motxilla amb una mica d'aigua -sobretot en períodes de forta calor com aquest-, menjar, una peça d'abric i un frontal i un mapa, per si ens desorientem", ha continuat el cap del grup d'Operatius Especials dels Bombers.

"I si finalment ens perdem o patim un accident, cal trucar al 112, mantenir la calma i donar la màxima informació possible per facilitar la nostra localització", ha finalitzat Massagué.