Gairebé el 100% dels hotels de la Costa Brava del Baix Empordà estan oberts i amb bones ocupacions

A la Selva Marítima i l'Alt Empordà només un 30% han aixecat la persiana

La crisi del coronavirus no ha impedit que gairebé el 100% dels hotels de la Costa Brava del Baix Empordà hagin obert, i amb ocupacions millors de les esperades.

Tot i que els primers mesos de l'estat d'alarma les previsions eren "dolentes", després de la desescalada els establiments han vist com les reserves incrementaven i els clients apostaven per venir als hotels d'aquesta part del litoral.

Una imatge ben diferent a la que hi ha a la Selva Marítima o de l'Alt Empordà, on amb prou feines han aixecat la persiana un 30% dels hotels. De fet, des del Grup Costa Brava Centre calculen que acabaran aquest mes al voltant del 75% d'ocupació i a l'agost arribaran al 90%. El seu gerent, Martí Sabrià, deixa clar que "són xifres inferiors a les habituals, però que demostren que ha estat un encert obrir". En aquest sentit, Sabrià assenyala que han intentat fer pedagogia per tal que els empresaris s'avinguessin a engegar el sector, malgrat la despesa que suposa. "Si no hi ha oferta és impossible que hi hagi demanda", concreta.

El gerent del Grup Costa Brava Centre reconeix que també s'han "beneficiat" del tancament majoritari d'hotels tant de la Costa Brava de l'Alt Empordà com la de la Selva. I és que segons explica la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG), només entre un 25 i un 30% dels establiments del litoral d'aquestes dues comarques han obert.

Dependre del client estranger

Un dels motius d'aquesta diferència és que a la Costa Brava del Baix Empordà són pocs els establiments que treballen amb touroperadors. Això fa que depenguin del client de proximitat – Barcelona, àrea metropolitana i Catalunya del nord -. "Costa més omplir l'hotel perquè no tens una empresa que et porti centenars de persones, però en canvi tens un client fidel i ofereixes un servei de molta qualitat, que es valora molt", remarca Sabrià.

A més, els hotels de municipis com Lloret de Mar o Blanes són infraestructures grans i costoses de mantenir que generen pèrdues si no estan plenes de turistes. Un model força estès a la Selva Marítima i que, en menor mesura, es troba a l'Alt Empordà en localitats com Roses.

En canvi, el cas del Baix Empordà és diferent perquè els establiments són més petits i normalment gestionats des d'un àmbit familiar. És el cas de l'Hotel Costa Brava de Platja d'Aro, que ha vist com des de que es va iniciar la desescalada els clients han anat reservant, fins i tot més del que s'esperaven.

De fet, aquest juliol el tancaran només deu punts per sota del que és habitual a l'estiu. Una situació que ha sorprès al director general d'Aromar Hotels, Diego Arnaste, propietaris de l'establiment.

"Fa un mes o mes i mig no teníem la sensació que podríem tenir aquesta ocupació. I la previsió és força positiva", remarca Arnaste. En relació al perfil de client, el director general d'Aromar Hotels reconeix que és client "de casa" i han notat com el francès ha tornat a incrementar-se des de que es va obrir la frontera.