El peatges de l'AP-7, l'AP-2 i la C-33, més cars

Les tarifes de les autopistes de l'Estat s'encareixen fins a un 7,5% i el Govern denuncia una "deslleialtat institucional"

La vicepresidenta Ortega ha estat l'encarregada de disparar contra el govern espanyol assegurant que l'augment del preu dels peatges de les autopistes de titularitat estatal ha estat "una sorpresa" i una "deslleialtat" en tota regla presa "amb nocturnitat". Ortega ha lamentat que Madrid torni a gravar les butxaques dels catalans sense tenir en compte la situació econòmica en què es troba el país. La vicepresidenta del Govern ha exigit al govern espanyol que se centri en fer una reestructuració interna dels sectors públics de l'Estat i deixi d'aplicar ajustos que acaben pagant les comunitats autònomes i especialment Catalunya.

"Agreuja el tracte injust"

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, també ha criticat l'increment dels peatges de les autopistes AP-7, AP-2 i la C-33. "Agreuja el tracte injust que Catalunya rep del govern espanyol. No només patim una manca d'inversió i un retard en infraestructures escandalós sinó que ara apugen els peatges amb nocturnitat posant en risc el manteniment de les bonificacions de les concessions de la Generalitat", ha assenyalat Calvet en declaracions a l'ACN. "Cada any es generen 330 milions d'euros en impostos a les autopistes catalanes i no en retorna ni un", ha reblat el secretari de Territori i Mobilitat, que considera que "així no es fomenta la competitivitat de l'economia catalana".

El PPC: els peatges del Govern un 176% més cars

Per la seva banda, el portaveu adjunt del grup parlamentari del PPC, Santi Rodríguez, ha retret al Govern que critiqui la pujada dels peatges i no es dediqui "a treballar pels catalans enlloc d'ocupar-se permanentment del que fa el govern de l'Estat". Paral·lelament, els populars han replicat que les autopistes de pagament de la Generalitat "continuen sent un 176% més cares que les de l'Estat". Per aquest motiu, Rodríguez creu que les crítiques del Govern "són un nou intent de desviar l'atenció de la seva pròpia inacció i incompetència".

"La pròpia Generalitat ha reduït les aportacions a bonificacions aquest any de 43 a 16 milions d'euros, mentre que la previsió d'aportació de l'Estat suposava 25 milions d'euros", ha explicat Santi Rodríguez per defensar la gestió del govern espanyol i carregar contra el de la Generalitat. El popular, a més, ha volgut destacar "els increments dels peatges al gener de 2012, un 5'4% els de la Generalitat i un 3'2% els de l'Estat".

ERC, arruïnar Catalunya

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha considerat que l'augment del preu dels peatges evidencia la manca de voluntat del govern espanyol d'arribar a acords amb Catalunya. Així interpreta la mesura el president d'ERC, Oriol Junqueras. Després de l'aprovació de la proposta de pacte fiscal, "el govern espanyol ens respon amb menyspreu i amb increment dels peatges", ha lamentat. "El que és cada cop més evident, i potser a ulls d'alguns dels nostres encara no ho era prou, és que el govern espanyol no té cap intenció d'ajudar-nos en res", al contrari, "ens acorrala cap a la misèria", ha afegit Junqueras.

El president d'ERC ha advertit de l'efecte negatiu que tindrà la mesura en l'economia catalana: provocarà un increment de preus, la caiguda de competitivitat d'empreses i un augment de l'atur.

Solidaritat, 5è #novullpagar

Davant d'aquesta pujada 'sorpresa', Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha convocat per aquest diumenge al migdia el cinquè #novullpagar al peatge de Mollet del Vallès de la C-33. "Es tracta d'una pujada que sospitem que és la compensació pel rescat de les autopistes madrilenyes", ha declarat el diputat de SI Uriel Bertran, que ha demanat a la ciutadania que s'afegeixi a la protesta contra un augment total del 10% dels peatges de l'Estat: "ara un 7% i un 3% addicional a partir del mes de setembre amb la pujada de l'IVA", ha recordat el diputat de SI.