Unes 100 persones reben els dos joves jutjats pels aldarulls postsentència a Girona

Amb crits de 'llibertat Charaf Ibrahim' han fet un passadís al mig de la Plaça del Vi i els han aplaudit

Un centenar de persones han rebut amb aplaudiments i crits de suport els dos joves empresonats pels aldarulls d'octubre a Girona, i que l'Audiència ha deixat en llibertat després de gairebé nou mesos de presó preventiva.

Els dos nois han arribat a la Plaça del Vi de Girona acompanyats de membres de la Forja i del grup de suport, després de sortir aquest dijous a la tarda de la presó del Puig de la Basses de Figueres. Un cop a la plaça els assistents han fet un passadís i han aplaudit en Charaf i l'Ibrahim, que han agraït el suport dels concentrats.

També s'han pogut abraçar amb amics que s'han acostat a rebre'ls. El judici va quedar vist per sentència ahir, i l'Audiència de Girona va ordenar que es deixés els dos joves en llibertat.

La membre del grup de suport i de la Forja, Carla Costa, celebra la decisió del tribunal d'ordenar la llibertat, però lamenta que "sempre surten perjudicats els més vulnerables". "Que dues persones que no van fer res i que es van trobar en aquest context hagin quedat detingudes, no és just".

Costa assegura que als encausats els ha "costat molt de digerir" el que els ha passat i espera que la sentència sigui absolutòria. En aquest sentit, la defensa dels dos joves considera que "és un bon presagi" la decisió del tribunal de cara a la resolució final.

Al llarg d'aquests mesos, i fins que el cas ha arribat a judici, la defensa havia sol·licitat en diverses ocasions la llibertat provisional dels dos joves però els hi havien denegat argumentant, bàsicament, risc de fugida per manca d'arrelament.

Unes decisions que la plataforma de suport als joves han qualificat reiteradament de "racisme institucional" perquè els únics arrestats que continuaven en presó preventiva eren d'origen estranger. Després de la llibertat dels dos jutjats, queda un altre acusat (també d'origen estranger) a la presó pendent de judici.

"Els dos primers de molts"

Costa ha recordat que encara hi ha molts judicis pendents. En aquest sentit, la membre del grup de suport als joves s'ha referit als "presos polítics" a més de "molta gent que ha patit la represàlia de l'Estat". "Esperem que totes aquestes causes, també la d'en Charaf i l'Ibrahim acabin amb una absolució", ha assenyalat.

Mantenen les peticions de condemna

La fiscalia i la Generalitat, com a acusació particular, van mantenir la petició de condemna per als dos joves per, presumptament, haver llançat pedres contra una furgoneta de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i haver lesionat dos mossos.

La fiscalia demana 9 anys de presó. L'acusació particular, exercida per la Generalitat, discrepa de la qualificació jurídica del fiscal i sol·licita 3 anys i mig de presó perquè considera que existeix concurs ideal de delictes perquè es van cometre en una sola acció.

La defensa demana l'absolució dels dos joves. El lletrat que els representa, Benet Salellas, va introduir una alternativa en cas que el tribunal dicti una sentència condemnatòria. Sol·licita 9 mesos de presó per desordres públics i danys amb una atenuant molt qualificada de reparació de dany, perquè els joves han consignat els diners per fer front a una possible indemnització.

Durant la seva declaració al judici, els dos acusats van negar els fets i van assegurar que ni tan sols van participar en cap de les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders independentistes. Els encausats van explicar que es van trobar enmig dels aldarulls i els van detenir quan intentaven esquivar-los. "Sóc d'origen estranger, el blanc perfecte quan la policia està enfadada", va dir un dels acusats.