CCOO denuncia que les retallades van repercutir als incendis de l'Alt Empordà

Els representants del sindicat de mossos, bombers i agents rurals critiquen la falta de prevenció i la manca d'efectius

Les agrupacions d'agents forestals, bombers i mossos d'esquadra de CCOO han valorat aquest divendres l'efecte de les retallades en l'extinció dels incendis de l'Alt Empordà. Els representants dels tres cossos consideren que la davallada de pressupostos i inversió ha provocat una manca d'efectius i material que en conseqüència, influencia negativament en la reacció a l'hora d'extingir un foc.

Així, Leandre Gallardet, de l'Agrupació de Bombers de la Generalitat de CCOO, ha recordat que els bombers ja van advertir que la situació a l'estiu seria complicada per la sequera important que s'estava vivint al país, però que en canvi, la campanya de prevenció d'incendis va arribar tard, a finals de juny o principis de juliol, quan normalment es té dissenyada setmanes abans.

Per Gallardet, un dels errors més grans del departament rau en el fet que no es posés en marxa el nou sistema de ''guàrdies localitzades'' que garantia que tres bombers de cada parc, de vacances o fora de servei, es posessin en alerta i en menys d'una hora estiguessin al parc de bombers d'origen per actuar en cas d'emergència. I és que segons Gallardet, a l'estiu es donen el doble de serveis que a l'hivern i la manca d'efectius feia que si tots els efectius de tots parcs d'una zona es destinaven a una emergència, els parcs quedaven buits i per tant, no es podia actuar si es donava una segona sortida. Amb aquest sistema, que segons Gallardet, per problemes ''administratius'' el departament d'Interior ha retardat, s'hagués assegurat que 50 parcs de bombers d'arreu de Catalunya tenien disponibles 3 efectius en menys d'una hora.

Per Gallardet, aquesta és la causa per la qual es va arribar tard a l'incendi de Portbou. Gallardet ha explicat que dues hores més tard de destinar els bombers a la Jonquera es va declarar aquest segon incendi, i que a falta de més efectius es van haver de desplaçar bombers que ja estaven treballant. Per això, se'ls va fer ''recollir mànegues'', ha assegurat Gallardet, i desplaçar-se fins a Portbou. ''No sabem si estant allà ho haguéssim pogut evitar'' ha declarat Gallardet, però ''està clar que vam anar tard per dues persones'', ha afegit.

La manca de camions, vehicles i material són altres aspectes que des del sindicat es considera com una conseqüència de les retallades de pressupost al cos de bombers. A més, per Gallardet també és rellevant que s'hagin tancat parcs d'estiu que col·laboraven en tasques d'extinció.

Els mossos d'esquadra critiquen la falta de formació

Toni Castejón, portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra de CCOO, ha criticat també la retallada en pressupost, ja que ha explicat que molts agents es van oferir voluntaris per treballar malgrat ser de vacances o fora de servei i que un cop van arribar a la comissaria de Figueres, no hi havia vehicles per poder desenvolupar la seva tasca. Per Castejón, hi ha 500 vehicles que no s'han renovat i per això, la situació del parc mòbil, ha afegit ''és patètica'', i en moltes comissaries pateixen aquesta falta de vehicles.

Castejón també ha criticat la falta de material, i ha explicat que algun agent havia resultat amb danys als ulls per no portar ulleres o que van haver de ser atesos per no portar màscares, que segons el portaveu del sindicat, no tenen.

El portaveu del sindicat però, ha denunciat que els mossos d'esquadra treballen en incendis ''amb una mà al davant i una altra al darrera'', ja que ha assegurat que no tenen formació per actuar correctament al davant d'un foc. Castejón ha posat d'exemple algun desallotjament que han hagut de dur a terme i que els mateixos agents asseguren que actuen amb ''pit i collons'' ja que ''ningú no ens explica res''. EN aquest sentit, Castejón ha ironitzat que dilluns passat, el segon dia de l'incendi de la Jonquera, es va penjar a la intranet dels mossos, un document amb recomanacions per fer aquestes tasques. Per Castejón, la seguretat ciutadana no és la prioritat del departament que dirigeix Felip Puig i ha criticat l'augment d'agents dedicats a ordre públic i en brigades mòbils.

Els agents forestals lamenten la poca prevenció

Des del Cos d'Agents Rurals, Guillem Cabrera, coordinador de l'Agrupació d'Agents Forestals de CCOO, s'ha demostrat que les actuacions del cos en incendis ha anat perdent pes en totes les tasques que tenen assignades i que tampoc no s'han complert les mesures preventives que s'havien recomanat. Per Cabrera, els focs s'apaguen a l'hivern i ha destacat que és molt més econòmic invertir en prevenció d'incendis forestals que no pas en extingir aquests focs.

Cabrera també ha lamentat que el dictamen parlamentari després de l'incendi d'Horta de Sant Joan, incloïa una sèrie de mesures que tampoc no s'han complert al 100%. En aquest sentit, Gallardet també ha assenyalat, a mode d'exemple, que s'ha dotat als efectius d'una doble emissora per poder ser localitzats en cas d'emergència. Gallardet també ha defensat la tasca de tots els cossos que tot i les retallades de sou, ''estem al servei del ciutadà i ens ho creiem''.