L'Audiència de Girona deixa en llibertat els dos joves jutjats pels disturbis postsentència

La fiscalia demana 9 anys de presó

Després de més de vuit mesos en presó preventiva, dos dies de judici pels disturbis postsentència i quan encara no hi ha sentència, la secció quarta de l'Audiència de Girona ha ordenat que els dos joves surtin en llibertat sense fiança.

La decisió del tribunal de la secció quarta arriba l'endemà que el judici quedés vist per a sentència i després que la fiscalia i la Generalitat mantinguessin la petició de presó per delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, danys i lesions lleus.

La defensa dels joves jutjats, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, assegura que la decisió de l'Audiència "és presagi d'una bona sentència". "I esperem que auguri de futures resolucions judicials més respectuoses amb els nostres drets", afegeix la defensa en un tuit.

Al llarg d'aquests mesos, i fins que el cas ha arribat a judici, la defensa havia sol·licitat en diverses ocasions la llibertat provisional dels dos joves però els hi havien denegat argumentant, bàsicament, risc de fugida per manca d'arrelament. Unes decisions que la plataforma de suport als joves han qualificat reiteradament de "racisme institucional" perquè els únics arrestats que continuaven en presó preventiva eren d'origen estranger. Després de la llibertat dels dos jutjats, queda un altre jove (també d'origen estranger) a la presó pendent de judici.

Fins a 9 anys de presó

El primer judici pels disturbis postsentència va quedar ahir vist per a sentència. La fiscalia i la Generalitat, com a acusació particular, van mantenir la petició de condemna per als dos joves per, presumptament, haver llançat pedres contra una furgoneta de l'ARRO i haver lesionat dos mossos.

La fiscalia demana 9 anys de presó. L'acusació particular, exercida per la Generalitat, discrepa de la qualificació jurídica del fiscal i sol·licita 3 anys i mig de presó perquè considera que existeix concurs ideal de delictes perquè es van cometre en una sola acció.

La defensa demana l'absolució dels dos joves. Salellas va introduir una alternativa en cas que el tribunal dicti una sentència condemnatòria. Sol·licita 9 mesos de presó per desordres públics i danys amb una atenuant molt qualificada de reparació de dany perquè els joves han consignat els diners per fer front a una possible indemnització.

Durant la seva declaració al judici, els dos joves jutjats van negar els fets i van assegurar que ni tan sols van participar en cap de les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders independentistes. Els encausats van explicar que es van trobar enmig dels aldarulls i els van detenir quan intentaven esquivar-los. "Sóc d'origen estranger, el blanc perfecte quan la policia està enfadada", va dir un dels acusats.