Ripoll aprova desclassificar les planes de Mas Palou per conservar el seu valor paisatgístic

El POUM del 2008 preveia construir-hi habitatges unifamiliars aïllats

El ple de l'Ajuntament de Ripoll ha aprovat una modificació puntual del POUM per desclassificar un sòl urbanitzable a la zona de les planes de Mas Palou. D'aquesta manera, passa a ser sòl no urbanitzable i podrà conservar el seu valor paisatgístic.

Segons informa el consistori, es tracta del llevant de la muntanya de Sant Roc, al nord est del cementiri, a les planes de Mas Palou, on el Pla General aprovat el 2008 preveia una ordenació d'àmplies parcel·les al llarg del traçat del canal. S'hi preveien noves construccions d'habitatges unifamiliars aïllats. Es tracta d'unes planes d'alt valor paisatgístic ordenades en feixes que pertanyen a explotacions vinculades a diverses construccions i masos disseminats, tots ells ocupats.

L'Ajuntament de Ripoll informa que no s'han assolit els models de creixement de població contemplats al POUM del 2008 i, a més, es produeix un canvi de paradigma respecte als objectius establerts pels models de planejament urbanístic. De la mateixa manera, asseguren que les noves necessitats d'habitatge estan orientades a satisfer les necessitats socials de la població, on prevalen aspectes basats en l'economia d'execució, l'eficiència energètica i un ús racional del sòl. A més, el planejament actual té pendent el desenvolupament d'importants àmbits de sòl urbà no consolidat, "que representen una més que suficient previsió per a les futures necessitats per a la dotació d'habitatge".

Per altra banda, el model urbanístic previst a l'àmbit de Palou és "inviable econòmicament", ja que preveia un màxim de 24 habitatges i unes complexes necessitats d'infraestructura d'accessos i dotació de serveis. Per tant, el consistori creu que la classificació d'aquests terrenys com a sòl urbanitzable, "lluny de generar millors expectatives respecte de les condicions actuals als propietaris, implica una situació de greuge en l'àmbit tributari, així com una situació de disconformitat urbanística pel que fa a les construccions existents i els usos i activitats que es desenvolupen en aquest entorn".

La consideració de sòl no urbanitzable a la totalitat d'aquests terrenys permetrà, segons l'Ajuntament de Ripoll, preservar els valors naturals i paisatgístics d'aquestes planes altes fluvials, així com mantenir les edificacions existents i els usos compatibles amb el medi que s'ubiquen en aquests espais d'alt valor agrícola.