Apareixen dues tavernes romanes al jaciment d'Empúries

Entre els objectes localitzats, hi ha ploms per fixar les xarxes de pesca, hams de grans dimensions i un podall per podar vinyes

Les excavacions han permès recuperar nombrosos elements de la vida quotidiana romana que es relacionen directament amb dos oficis o temàtiques comercials. Concretament, en una de les tavernes situades a la banda est de la insula 30 s'han trobat diversos objectes relacionats amb el peix i la pesca, com són una gran varietat de ploms de xarxa utilitzats per fixar les xarxes al fons del mar i hams de grans dimensions per atrapar peixos com ara tonyines. Per altra banda, en el subsòl d'aquesta taverna, també s'ha trobat un fragment de 'labrum' (una pica gran que s'usava sobretot en edificis termals) on apareix la inscripció 'SVO', probablement referent a la persona que va pagar la peça.

Els experts consideren que aquest material demostra que es tractaria d'un comerç petit dedicat a la venda de peix que podria regentar el mateix pescador entre els segles II i III d.C. Aquesta taverna, de grans dimensions, només s'ha excavat parcialment, corresponents a la fase superior i la més tardana on s'han trobat els objectes relacionats amb la pesca.

La taverna de la vinya

Pel que fa a la segona taverna, s'han trobat diversos elements relacionats amb la vinya i el vi, com ara ganivets o un podall per podar vinyes. També s'han trobat 25 monedes romanes i les restes de dos grans dolies, encastats al terra i que servien per emmagatzemar el vi. Es calcula que cada recipient podria tenir una capacitat de 800 litres. Per altra banda, també s'ha descobert una pedra treballada de premsa de vi que servia d'encaix per a fixar al terra una de les bigues de la premsa de vi. Aquesta taberna dataria del segle II d.C.

Els treballs també s'han concentrat en l'excavació d'un dels carrers principals (cardo B) que va de nourd-sud de la ciutat romana, que ha permès tenir noves dades de l'evolució d'aquest sector, sobretot en la fase més tardana. Aprofitant el tall que en aquest sector va provocar una trinxera de la Guerra Civil Espanyola, s'ha pogut veure tot el tall estratigràfic i estudiar l'amortització de les grans clavegueres centrals que formaven part dels carrers anteriors i que es troben en els nivells més profunds.

Els resultats s'han donat a conèixer aquest dijous, dos dies abans que finalitzi la 66a edició del Curs d'Arqueologia d'Empúries.