Unes 300 persones es manifesten a Banyoles contra el racisme i els ''abusos policials''

Un fort dispositiu policial ha acompanyat la marxa que ha acabat davant de l'Ajuntament

Unes 300 persones, segons la Policia Local de Banyoles (Pla de l'Estany), s'han manifestat aquest diumenge a la tarda, contra el racisme i "els abusos policials".

Una protesta que ha arrencat des del davant de la comissaria del cos –conjunta a la dels Mossos d'Esquadra- i que ha recorregut el centre de la ciutat fins arribar a la Plaça Major. Allà, els concentrats han fet diversos discursos en contra de la discriminació racial i l'actuació de la policia en algunes detencions.

Després han acabat la marxa davant de l'Ajuntament de Banyoles, vigilats en tot moment per un fort dispositiu policial format per unitats de la Brigada Mòbil, ARRO i Seguretat Ciutadana dels Mossos, conjuntament amb la Policia Local.

Canvi de plans

El que havia de ser una concentració davant de la comissaria de la Policia Local de Banyoles ha acabat amb una marxa d'hora i mitja pel centre de la ciutat. Els concentrats han pujat tota l'Avinguda dels Països Catalans fins arribar a l'encreuament que dona accés a la Plaça Major. Entremig, petards i molts crits contra el racisme i contra la detenció de la Policia Local de Banyoles al jove negre de la ciutat, que es va fer viral a través de les xarxes socials la setmana passada. Un cop a la plaça s'han fet diversos discursos improvisats mentre la resta de concentrats escoltaven asseguts a terra.

Un cop acabats, la marxa s'ha dirigit davant de l'Ajuntament de Banyoles on finalment s'ha dissolt. Tot plegat acompanyat d'un fort dispositiu policial dels Mossos per evitar incidents. Una quantitat d'agents que el membre de Jovent indignat Usumani Baragi ha criticat per excessiu. "Hi ha massa policia. Això vol dir que no creuen que ens manifestarem pacíficament. Els demostrarem que no és així", ha assenyalat.

Baragi també ha tornat a desvincular els incidents que hi van haver a Salt després d'una manifestació fa dues setmanes del col·lectiu. "Allò no era una manifestació. Ja s'havia acabat i va ser pacífica", concreta. El membre de Jovent Indignat explica que van ser comportaments individuals i aliens a la protesta.

"Aquí també passa"

Un dels crits més repetits ha estat "visca la lluita antiracista" i s'ha recordat que "aquí també hi ha racisme". Baragi lamenta que des d'alguns sectors es vulgui fer creure que "això només passa als Estats Units" i ha demanat fer "front comú" contra les actituds racistes.

"A partir de tot aquest moviment del jovent esperem que es faci visible tot aquest problema. Per això estem aquí protestant", ha assenyalat Baragi que ha assegurat que seguiran sortint al carrer de manera pacífica, per denunciar el racisme i els "abusos policials".