El Govern recorda que 'la delinqüència no té color' després dels incidents a Salt

Josep Huguet ha fet una crida a l'oposició perquè 'd'aquest tema no en faci un ús que es perillosíssim per a la convivència'

Els enfrontaments que es van viure la setmana passada entre un grup de veïns i un altre de nouvinguts a Salt han portat aquest dimarts al president de la Generalitat, José Montilla, i al conseller d'Interior, Joan Saura, a reunir-se amb l'alcaldessa d'aquesta localitat, Iolanda Pineda. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, i com a portaveu de l'executiu, Huguet ha expressat 'comprensió i suport' cap als municipis, però també ha volgut deixar clar que no es pot relacionar directament immigració amb delinqüència.

'No vinculem immigració amb delinqüència, perquè la immigració majoritàriament ha vingut aquí a treballar', ha assegurat Huguet, 's'hauria de diferenciar les temàtiques d'inserció i de cohesió vinculades a la immigració amb les temàtiques de delinqüències, que no té color i afecta a tothom'. El conseller ha assegurat que la resposta a la delinqüència és tant d'ordre públic com cívica, tot dient que cal que surtin 'des de la trama civil, de les entitats i associacions, al marge dels seus orígens'.

El conseller ha admès que la 'microdelinqüència' pot haver provocat 'aquest malestar'. Huguet ha admès que aquest tipus de delinqüència probablement s'ha disparat per l'augment de l'atur i que hi ha 'microrobatoris que són de necessitat'. Però ha afegit que ara hi ha 'coixins socials que fa vint anys no existien'. Sobre la reincidència per part dels delinqüents, Huguet ha admès que hi ha una 'problemàtica legal' a la qual cal 'donar alguna volta més'. En tot cas, el conseller ha remarcat que és important la 'prevenció', que 'en molts casos passa per si hi ha una cohesió social important d'aïllament dels delinqüents'. Per això, ha fet una crida a una 'reacció cívica' més enllà d'una resposta 'd'ordre públic'.

Huguet ha fet una defensa de les polítiques en matèria d'immigració portades a terme pel Govern, amb aules d'acollida, mediadors, l'aplicació de la Llei de barris o el Pacte Nacional per a la Immigració. 'Ens refermem en les polítiques fetes i demanen als partits polítics, sobretot els signants del pacte, que siguin coherents amb aquesta signatura', ha dit, tot dient que aquestes polítiques han generat unes 'bases sòlides'.

Crida a l'oposició

De fet, Huguet també ha fet una crida a l'oposició a que no facin un ús d'aquest tema, perquè és 'perillosíssim per a la delinqüència'. El conseller ha anunciat una pròxima reunió de la taula de signants del Pacte Nacional per a la Immigració. 'És degradable entrar en això, però és cert que en les manifestacions de Salt hi havia protagonistes vinculats al partit de l'oposició reclamant mà dura', ha dit, mentre altres responsables de CiU 'acusava als Mossos d'intervencions de tipus racista'. Per Huguet, 'no es pot repicar campanes i anar a processó al mateix temps'.
  • Huguet remarca que 'la delinqüència no té color i afecta a tothom'