Es reprenen els exàmens pràctics del carnet de conduir a Girona amb menys alumnes per reduir contagis

Les autoescoles critiquen que fins el dia abans al migdia no sabien l'hora ni el lloc de sortida

Després de més de tres mesos d'aturada, els examinadors de trànsit a la demarcació de Girona han tornat a avaluar alumnes de les autoescoles. Aquest dijous s'han fet les proves de circulació a Girona i el dimecres es van fer a Olot. De fet, els alumnes de la Garrotxa i el Ripollès van ser els primers en tornar-se a examinar de tota la demarcació després de la pandèmia.

Tot i així, el retorn de les proves pràctiques ha aixecat les crítiques de les autoescoles pels retards en les comunicacions amb la prefectura gironina de la Direcció General de Trànsit (DGT). El president de de l'Associació d'Autoescoles de les comarques gironines, Joan Sala, ha afirmat que fins el dimecres a les dues del migdia no sabien res de les proves pel dijous.

El president creu que "no és lògic" que ni 24 hores abans no sabessin quants alumnes podien examinar-se, a quina hora ni a quin lloc. Sala, ha recordat que abans de la pandèmia, la prefectura comunicava a les autoescoles aquestes dades amb 48 hores d'antelació. Sala ha apuntat que "els alumnes estan emprenyats" perquè alguns havien de demanar festa a la feina o organitzar-se per poder anar a l'examen i des de l'autoescola no els podien dir l'hora d'examen.

De tota manera, aquesta situació es repetirà el divendres, ja que aquest dijous al migdia encara no tenien ni l'hora ni el lloc de les proves del dia següent. Pel president de l'Associació aquests retards es deuen a la falta de personal que hi ha a la prefectura de Trànsit de Girona. Per això, ha detallat que les autoescoles entenen que la situació és complicada, però tot i així exigeixen una "comunicació més fluïda" amb l'administració.

Aquests retards se sumen al canvi de programari per presentar la documentació dels alumnes que s'examinen. Durant la pandèmia, des de la DGT han aprofitat per canviar el sistema habitual i centralitzar-ho tot des de Madrid. Això ha obligat a canviar els programes a les autoescoles i també la prefectura s'ha hagut d'adaptar als canvis. "Sabem que van molt atabalats i ho entenem però han tingut temps per preparar-se", ha afegit Sala.

Menys alumnes per evitar contagis

Per altra banda, la represa de la part pràctica ha arribat amb canvis per evitar contagis entre alumnes i examinadors. D'aquesta manera, cada examinador només avaluarà deu alumnes per dia. A més, a la demarcació de Girona hi ha un dèficit d'examinadors, fet que genera retards i cues a l'hora de treure's el carnet. Ara, caldrà sumar-hi la reducció de ràtios d'alumnes per cada examinador, fet que provocarà més retards.

Per Sala, "l'única cosa" positiva que ha portat la represa dels exàmens és que durant l'agost se seguiran fent proves pràctiques. Això farà reduir les llistes d'espera actuals. Tot i així, el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques gironines creu que també s'ha de tenir en compte que durant l'agost "les examinadors també hauran de fer vacances" i, per tant, hi haurà menys personal disponible i menys alumnes que podran optar a treure's el permís de conducció.