Desmantellen un punt de cria i venda il·legal de gossos de raça a Blanes

S'han rescatat uns 25 animals que vivien en males condicions

L'Ajuntament de Blanes (Selva) ha desmantellat un punt de cria i venda il·legal de gossos de raça que acumulava denúncies des del 2014. La finca està situada al veïnat de Valldolig i hi vivien una trentena d'animals en males condicions.

La Policia Local i tècnics del Centre d'Acollida d'Animals de la Selva se n'han endut uns 25, la majoria Bracs de Weimar, Beagles i Teckels. L'operatiu, que posa fi a un llarg rosari d'inspeccions, s'ha fet després d'arribar a un acord amb el propietari.

El consistori ha optat per aquesta via davant la lentitud dels processos administratius. "Tenim una sensació agredolça, perquè hem pogut desmantellar un negoci il·legal però no entenem com no s'ha pogut resoldre abans", diu la regidora Marina Vall-llosada.

Tot i que no se sap exactament quan feia que el propietari es dedicava a criar gossos de manera il·legal, sí que des de fa sis anys l'home acumulava diverses denúncies. I de retruc, diferents inspeccions tant per part de la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local.

El maig del 2014, els agents del Seprona van localitzar 38 gossos no censats a la finca, anomalies a les instal·lacions i a les cartilles veterinàries. I l'any vinent, tant la Guàrdia Civil com els Mossos van fer-hi dues inspeccions més (en concret, als mesos de març i agost). Hi van trobar fins a 48 gossos, a qui el propietari –que tampoc tenia llicència de nucli zoològic- criava de manera il·legal.

La finca ha continuat acumulant inspeccions durant els darrers anys. En paral·lel, l'amo dels animals havia demanat diverses vegades censar els animals o intentar legalitzar la finca, però com que no complia les condicions, sempre se li denegava. A més, com ha concretat la regidora, el propietari té oberts expedients sancionadors.

Marina Vall-llosada, que ha definit la finca com una "'fàbrica de cadells", ha explicat que si bé els gossos estaven en bon estat, el lloc on vivien no complia les mesures adequades. "Les casetes dels animals no eren les adients ni tampoc estaven assistits per veterinaris", ha concretat la regidora de Blanes.

Denúncia per un gos mort

Vall-llosada també ha alertat dels perills de comprar gossos en instal·lacions com aquestes. L'octubre de l'any passat, de fet, el propietari va sumar una nova denúncia a les que ja tenia, perquè un dels animals que havia venut va morir. "Un agent dels Mossos va comprar un gos de raça Brac de Weimar per 475 euros i l'animal va contraure el parvovirus", ha dit la regidora.

Això va comportar que el policia denunciés el cas al Departament de Territori i Sostenibilitat, i que els Agents Rurals fessin una nova inspecció a la finca conjuntament amb la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos. Hi van trobar 48 gossos, un teixó dissecat, medicaments, xeringues fetes servir i receptes veterinàries antigues, entre d'altres. A més, també van localitzar manuscrits del propietari sobre pràctiques veterinàries, aparellaments de gossos i documents sobre transaccions econòmiques.

Operatiu de vigilància

L'última inspecció a la finca va tenir lloc, precisament, ara fa poc més d'un mes. La va dur a terme la Policia Local, que va haver de muntar fins i tot un operatiu de vigilància perquè el propietari de la finca esquivava els requeriments dels agents, dient que no es trobava a lloc.

La Policia va aixecar acta de les diferents irregularitats. Entre aquestes, que el lloc no té llicència per fer-hi activitat de nucli zoològic i que les instal·lacions no eren les adequades. Es van trobar els gossos vivint en casetes fetes amb restes de taulers de fusta, portes, somiers i matalassos. A més, cap veterinari visitava els animals –alguns dels quals patien sobrepès- ni se'ls alimentava com tocava.

Acord amb el propietari

Avui, i després de més de sis anys, l'Ajuntament de Blanes ha aconseguit desmantellar la instal·lació il·legal de cria i venda de gossos. Ho ha fet, però, després d'arribar a un acord amb el propietari, davant la lentitud de resolució de les diferents denúncies.

L'amo de la finca ha cedit els animals a l'Ajuntament i el consistori, al seu torn, ha signat un conveni amb el Centre d'Acollida d'Animals de la Selva perquè se'ls emportés a les seves instal·lacions. Allà, es faran càrrec dels gossos i miraran de donar-los en adopció.

La regidora de Protecció i Benestar dels Animals explica que s'ha optat per pactar amb el propietari després de veure com les administracions "no posen els esforços necessaris per resoldre situacions com aquesta". De fet, ha criticat l'anterior govern municipal per no haver posat fre a l'activitat il·legal i ha dit que allò que han prioritzat és, sobretot, garantir el benestar dels gossos.

"Ens queda una sensació agredolça; estem feliços per haver pogut desmantellar aquest punt de cria i venda il·legal, però no entenem aquesta lentitud administrativa", ha dit, en referència a les diferents denúncies. Vall-llosada també ha dit que a partir d'ara el consistori estarà amatent per veure si el propietari de la finca "reincideix" en l'activitat il·legal. A l'home se li ha permès quedar-se cinc gossos, que és el límit que recull l'ordenança municipal.