Endesa crearà hologrames dels boscos gironins per preveure futures tales i podes

La companyia ha comprat deu ulleres que fusionen el mon real amb el virtual

Endesa està desenvolupant una nova tecnologia que combinarà la realitat virtual amb la física. Aquesta nova eina servirà per crear hologrames i, d'aquesta manera, calcular la distància entre les torres elèctriques i la vegetació. Amb això, els operaris podran visualitzar quins arbres cal tallar i fins a on per evitar riscos d'incendi.

Aquesta nova tecnologia és possible gràcies a l’escaneig làser del 100% de les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenat LIDAR (Light Detection And Ranging). Mitjançant aquest sistema es va crear un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que, des d’una aplicació, permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació, així com fer estudis de creixement de la massa forestal, una informació molt útil a l’hora de preveure treballs de tala i esporga selectiva.

Ara, gràcies a la feina feta amb la tecnologia LIDAR, la Companyia introduirà el núvol de punts georeferenciats a un software específic que permetrà, hologràficament i mitjançant les ulleres de realitat mixta, desenvolupar continguts per assistir als operaris que estiguin fens inspeccions visuals a camp, els quals es col·locaran les ulleres i veuran, sobre el terreny, quina part del volum de vegetació proper a línies elèctriques s’ha d’eliminar. A més, els dispositius també permeten fer videotrucades per tal de tenir assistència d’altres treballadors implicats.

En total, Endesa ha destinat enguany més de 2,5 milions d’euros a la província de Girona en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, presentat avui en un bosc de les Terres de l’Ebre, concretament al terme municipal de Tortosa, al Baix Ebre.

Aquest es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de l'empresa.