Temor davant una possible reducció del cabal dels rius Ter i Llobregat

El Consorci Alba-Ter ha creat una moció que es votarà en tots els membres del consorci en defensa de "la salut i benestar" del riu

El consorci ha expressat aquest dissabte, en una reunió a l'edifici de Ajuntament de Girona, les seves "preocupacions" pel futur del riu Ter i el cabal d'aquest recurs hídric. Des d'un bon inici, l'alcalde de Girona, el convergent Carles Puigdemont, ha destacat que el consistori té previst instal·lar dues banderes amb el lema '+H20 Ter!' en els dos ponts de la ciutat que travessin el riu Ter per "reivindicar" la necessitat de mantenir el seu cabal. Puigdemont ha anat més enllà i ha ressaltat que no es pot "abusar de la generositat" dels gironins i ha destacat que "la batalla pel cabal del riu Ter és una batalla cabdal".

El Consorci Alba-Ter ha explicat que la propera adjudicació de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), el dimarts vinent, pot suposar "un empitjorament de la salut del riu" i temen que la nova empresa gestora no compleixi amb els acords del 'Compromís amb el Ter' i només tingui un sol objectiu: els rendiments econòmics. "Temem que la nova empresa només vulgui obtenir beneficis i deixi de costat els rendiments socials i ambientals al territori de la conca del Ter", ha asseverat el president del consorci, Jordi Monell.

Segons l'entitat, l'avantprojecte esmentat a la nova gestió de ATLL no inclou "consideracions importants" sobre la gestió de l'aigua i dels rius com tampoc els compromisos aprovats amb l'anterior govern. "En el text del 'Compromís amb el Ter' es diu que des del 2000 i fins al 2010 es passaria d'extreure 190 hectòmetres cúbics un màxim de 115 l'any 2015", ha recordat Monell. Segons el president, l'avantprojecte continua considerant l'aigua del Ter com "la gran font" de subministrament de l'empresa i no garanteix el cabal necessari al riu en els anys secs.

Una moció que consta de sis punts concrets

Per tots aquests motius, l'entitat ha creat una moció que es portarà a votació a tots els ajuntaments i consells comarcals que formen part del consorci i que es basa en sis punts concrets.

En primer lloc, el consorci sol·licita al Departament de Territori i Sostenibilitat i el Govern mantingui "permanentment informat" al consorci sobre el procés de contractació i els nous objectius de l'empresa d'abastament d'aigua. En segon lloc, reivindica que "independentment de la tipologia de gestió que s'acabi definint", aquest fet no suposi una reducció del cabal del riu Ter i la "salut" d'aquest recurs.

A més, demanen que es garanteixin els acords presos en el 'Compromís amb el Ter', que el Govern faci un pla de gestió hídrica per al conjunt de Catalunya que aportin solucions "reals, possibles i justes" en la gestió de l'aigua. El consorci també demana en l'escrit que el Govern compensi el "greuge històric, ambiental i social" al territori del Ter que ha vist "mancades les seves possibilitats de desenvolupament econòmic" des de la posada en marxa del transvasament i insta al Govern ha traslladar aquests acords a totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya.

Una nova Llei del Ter

D'altra banda, el president de l'entitat ha manifestat la necessitat d'aprovar una nova Llei del Ter ja que, segons Monell, l'actual està "totalment obsoleta" perquè no està adaptada als temps actuals i no té en consideració els canvis en la població, el turisme, el canvi climàtic o l'augment dels boscos situats a prop del riu Ter. L'actual normativa reguladora està datada de l'any 1959.

Finalment, el consorci ha explicat que vol mobilitzar als ajuntaments i la població abans del proper dimarts 24 de juliol, dia en què s'adjudicarà la nova empresa que gestionarà les aigües del riu Ter i Llobregat. L'alcalde de Girona ha destacat que "encara estan a temps" per arreglar la problemàtica tot i que ha criticat que el Govern hagi tirat endavant una sèrie de mesures "sense comptar amb el territori ni amb l'acord del consorci". Puigdemont ha subratllat que treballarà en aquest sentit i que espera que el seu càrrec de diputat del Congrés "ajudi" per trobar una solució beneficiosa per al riu Ter.

A més d'aquesta moció del consorci, aquest passat divendres, diverses entitats ecologistes agrupades en la plataforma 'Aigua es Vida' va presentar una moció conjunta als ajuntaments de les conques del Ter i del Fluvià en contra la privatització de l'ATLL. Aquest escrit detalla que el riu Ter pateix, des del 1962, un enorme captació - gairebé del 90%- destinada a l'àrea metropolitana de Barcelona.