El PSC de Girona creu que el govern de JxCat ''no té rumb i paralitza la ciutat''

Paneque critica que no s'abordin projectes "en profunditat"

El PSC de Girona creu que el govern de JxCat que encapçala Marta Madrenas "no té rumb, manté la ciutat en paràlisi i no n'atén els problemes creixents del dia a dia". Coincidint amb el seu primer any de mandat, la portaveu dels socialistes, Sílvia Paneque, ha definit l'equip de govern com aquell que "qui plenari passa, mes empeny".

Ha criticat que a l'ordre del dia dels plens "només hi hagi punts burocràtics o de tràmit" i ha desgranat tot un llistat de projectes dels quals "no se'n sap res", s'han "abandonat" o bé no avancen, com ara el Vora, el pla especial de la Devesa, la Cúpula de les Arts, el pla estratègic de turisme, les obres del carrer Barcelona... "De les 356 mesures del Pla de Mandat, no s'ha avançat en cap", diu Paneque.

Per a Paneque, el de JxCat "és un govern sense rumb, perquè el rumb que van intentar no era lícit". La socialista subratlla que la prova d'això és "la maniobra" que es va fer delegant competències del ple a la junta de govern local (que després, es va tirar enrere). Per al PSC, això "ja indica que a Girona hi ha un govern en clara minoria que va voler governar sense tenir en compte el resultat democràtic de les últimes eleccions".

Paneque també ha criticat que, un cop les competències es van retornar a ple, JxCat no hi ha dut cap projecte "de pes i substància" perquè s'aprovi. "És un govern de qui plenari passa, mes empeny; Madrenas evita emprendre cap projecte en profunditat i només hi ha punts democràtics i de tràmit", ha dit la portaveu del PSC, en referència als ordres del dia.

Per a la socialista, una mirada enrere al llarg d'aquests dotze mesos evidencia que "la paràlisi del govern Madrenas és absoluta". I aquí, Paneque ha desgranat tot un llistat de projectes dels quals –ha precisat- o bé no se'n tenen més notícies, o bé s'han abandonat, o bé no avancen.

Del projecte Vora a la carretera Barcelona

Del conegut com a projecte Vora (l'anella verda que ha d'envoltar la ciutat), Paneque ha dit que no se'n sap res més. El PSC també lamenta que no hi ha hagut notícia del parc de les Pedreres i que "ni tan sols s’ha avançat en l’accés a Torre Gironella per Alfons XII, que disposa de partida pressupostària". I de la mateixa manera, Paneque ha recordat que el projecte 'Quatre rius i una sèquia' no se'n sap altra cos que "notícies i panoràmiques digitals".

La portaveu socialista ha criticat que el pla especial de la Devesa s'hagi "abandonat en un calaix", i que altres projectes tampoc "s'hagin materialitzat o hagin acabat dissolts" (com la Cúpula de les Arts, la Casa de les Matemàtiques, el Clúster de les Arts Escèniques...). Paneque també ha criticat el "fracàs" del 'Bloom' (on s'han "llançat" 2 MEUR en un projecte de finançament europeu), ha lamentat que no hi hagi notícies sobre el Pla de Mobilitat Urbana i ha dit que el pla estratègic de Turisme "no ha estat altra cosa que deixar els turistes, alguns d’avançada edat, a Fontajau, havent de fer una llarga caminada per arribar a la ciutat".

Dins tot aquest llistat en contra del govern de JxCat, els socialistes també critiquen que no se saben quantes empreses ha captat el 'Girona Invest-IN', que les obres de l'antiga central del Molí segueixen encallades, que els pressupostos participats han estat "un rotund fracàs" o que les obres de la carretera Barcelona "segueixen essent una promesa més incomplerta". "De les 356 mesures del Pla de Mandat, no s’ha avançat en cap", ha criticat Sílvia Paneque.

Un govern "aturat"

"La ciutat de Girona té un govern aturat que ens condemna a la paràlisi", ha criticat Paneque. "Malauradament, la gestió del dia a dia no és bona i no hi ha iniciativa per afrontar els problemes de la gent", ha afegit la portaveu del PSC.

I aquí, Paneque ha fet incís en la inseguretat. Ha dit que, segons dades de l’Observatori de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT) del mateix Ajuntament, "la xifra de delictes ha crescut un 16% els últims anys". "Resoldre-ho requereix recursos i esforç i no és fàcil. Però no serveix de res negar la realitat i parlar de ‘sensació d’inseguretat’. És evident que aquí tenim un problema i hi hem de donar solucions", ha advertit Paneque.

En aquest punt, el PSC també lamenta que la compra de la masia per fer la sotscomissaria de Santa Eugènia es fes "a corre-cuita", i que ara tot l'interior de l'edifici s'hagi d'enderrocar a excepció de la façana.

A més, Sílvia Paneque també adverteix que "l'escletxa social entre barris no para de créixer". I aquí, novament, es remet a dades municipals, que diuen que barris com els Santa Eugènia, Can Gibert, Sant Narcís, Pont Major o els de Girona Est "arriben a tenir un 30% d’atur més que altres zones de Girona". I que "a la ciutat, el 15% de famílies viuen amb ingressos inferiors a 1.000 euros al mes".

Paneque, per últim, reclama frenar "l'augment de la segregació escolar" i critica que el govern de JxCat hagi "deixat en un altre calaix un altre dels problemes endèmics dels últims temps a Girona, el de l'habitatge". "No hi ha cap mesura per afrontar-lo ni donar-hi solució", lamenta la portaveu del PSC. Per això, Paneque creu que "Girona i les polítiques municipals han de tornar a ser la prioritat" i que és "importantíssim" que hi hagi acords "entre els grups que situem Girona com la prioritat" per donar "solucions als problemes reals de la ciutadania".