Red Eléctrica demana un cop de mà per complir amb el termini previst per a la MAT

José Folgado assegura que és imminent que el tram aeri entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema surti a exposició pública

  • El president de Red Eléctrica, José Folgado © ACN
    El president de Red Eléctrica, José Folgado © ACN

A l'abril, el Ministeri d'Indústria va donar el vistiplau a Red Eléctrica per construir la MAT aèria entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà). Una resolució, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que tancava les aspiracions dels alcaldes afectats per aquest tram, que reclamaven que el traçat se soterrés. En total, aquest tram dels 400 kV creuarà tretze municipis, a cavall del Gironès, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà.

El president de Red Eléctrica, José Folgado, ha participat aquest divendres al Cercle d'Infraestructures de Girona i ha detallat que el calendari de la MAT continua segons el previst, tot i que el projecte definitiu encara no ha sortit a exposició pública. Folgado ha assegurat que ho farà de forma imminent.

La línia s'estendrà al llarg de 41,66 quilòmetres i la companyia ha variat diversos punts del traçat, a instància dels consistoris, per allunyar-la dels habitatges. A més s'aprofitaran les torres de la MAT per compactar-hi dues línies elèctriques. Unes mesures que, segons Folgado, han adoptat després de reunir-se i dialogar amb els alcaldes per intentar minimitzar al màxim l'impacte de la línia i arribar a un acord amb el territori.

Per això, la companyia espera que els ajuntaments no posin pals a les rodes i puguin executar sense problemes aquest tram. "Siguem realistes, és impossible soterrar-ho tot", ha afirmat Folgado que detalla que soterrar no només és 10 vegades més car sinó que té dificultats des del punt de vista tecnològic, de capacitat de transport d'energia i de manteniment de la línia. "Esperem que aquesta informació pública no degeneri en que no puguem complir amb els terminis", desitja Folgado que recorda que la intenció és que tota l'obra estigui enllestida la primera meitat del 2014.

Folgado ha demanat la implicació dels ajuntaments i també del Govern a qui demana que coordini tot el procés de diàleg. "És un tema estratègic per a Girona i per al país", ha afirmat el president de Red Eléctrica que ha recordat que la demarcació ha tingut diversos episodis de problemes amb el subministrament elèctric en els darrers anys, sobretot a la Costa Brava.

A les comarques gironines, la MAT hi arriba des d'Osona creuant les Guilleries. Fins a Bescanó, els 400 kV ja han entrat en servei. Red Eléctrica va posar en tensió aquest tram de la línia a finals de juliol de l'any passat, coincidint amb la inauguració de la subestació que la companyia ha aixecat en aquest municipi gironí. A partir de Bescanó i fins a Santa Llogaia, encara no hi ha cap de les torres aixecada.

Aquest tram té una longitud de 41,66 quilòmetres i creua tretze municipis del Gironès, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà. En concret, es tracta de Bescanó, Sant Gregori, Canet d'Adri, Palol de Revardit, Cornellà del Terri, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Viladasens, Bàscara, Camallera, Garrigàs, Borrassà i Santa Llogaia d'Àlguema.

El tram de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema és el darrer abans del de la interconnexió. A partir de la subestació de Santa Llogaia, la MAT anirà soterrada i creuarà els Pirineus mitjançant un túnel. La part espanyola del túnel ja està perforada.