La ruta marítima l'Escala-Portvendres mostra als turistes l’antic lligam comercial entre les dues poblacions

Durant dues hores els tripulants coneixen detalls històrics i la relació mercantil dels dos ports

  • L'arribada del vaixell a la platja de l'Escala © ACN
    L'arribada del vaixell a la platja de l'Escala © ACN
  • Un dels punt que es pot divisar des del vaixell, al Cap de Creus © ACN
    Un dels punt que es pot divisar des del vaixell, al Cap de Creus © ACN

Aquest dissabte s'ha fet el primer viatge en vaixell que unirà, en les dues direccions, les poblacions de l'Escala i Portvendres. La idea, sorgida d'un empresari de l'Escala (Creuers Mare Nostrum) i l'historiador de Portvendres Robert Saquer, ha aconseguit comptar amb les complicitats de l'administració pública per dur-lo a terme. El resultat és una ruta que, cada dissabte durant l'estiu, unirà les dues poblacions i permetrà, no només divisar la costa des del mar, sinó aprofundir en la història comú de tot un territori dividit per la frontera però lligat en la història.

En l'època dels romans, naus de mercaderies dels pobles etrusc, fenici, grec i romà solcaven aquestes aigües per portar, de port en port, oli d'oliva, vi i salaons de peix. Envasats en àmfores, aquest productes viatjaven juntament amb d'altres com plaques de marbre, ceràmica, coure i plom d'un port a l'altre. Segons ha explicat la directora del museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala, Lourdes Boix, testifiquen que hi havia un important tràfic comercial en aquella època la gran quantitat de naus enfonsades que s'han trobat prop de Portvendres. Segons ha detallat, són de tonatge petit o mitjà, de 15 a 17 metres d'eslora i algunes portaven a bord més de 200 àmfores amb restes encara de peix.

Ara, 2.000 anys més tard, els dos municipis s'han posat d'acord per reprendre la relació comercial que històricament havia existit entre les dues ciutat però des de la vessant turística. La ruta permet als visitants també veure des del mar aquells llocs de la costa que sovint es coneixen des de l'altra banda. Així, es poden divisar tant els ports de Portvendres com el far del municipi i d'altres punt de la costa a la banda nord de la frontera i, també, passar a pocs metres de la costa agresta del Cap de Creus, visualitzar-ne les coves i els contrastos de colors o veure una de les més famoses vistes de la Costa Brava: Cadaqués des del mar.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha destacat que els turistes surten a primera hora de l'Escala (més tard el vaixell fa la ruta a l'inversa) i arriben a mig matí a Portvendres. Allà, els espera un trenet turístic que els du fins a Colliure i també existeixen convenis amb restaurants per oferir un menú especial per als visitants. Els que arribin a l'Escala, també podran visitar el jaciment d'Empúries. Tot plegat, una oferta turística per passar tot un dia o bé a l'Escala o bé a Portvendres. 'És una ruta única perquè sovint els vaixells turístics no passen de Cadaqués i aquí podem arribar fins als nostres veïns de la Catalunya del nord', ha destacat.

Una locució en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i alemany) acompanya els visitants del vaixell duran el trajecte. També està previst oferir-los una carta de navegació per tal que puguin saber exactament per davant de quin municipi costaner estan passant. Tot plegat, una opció per conèixer el paisatge, la història i les llegendes d'un territori que, dos mil anys enrere, va compartir una forta relació comercial.