La nova llei de costes pot obrir la porta a l'especulació

El director general, Agustí Serra, no veu bé l'allargament de les concessions ni que es puguin transferir lliurement

Les propostes de l'avantprojecte de les modificacions de la llei de costes que generen aquests "dubtes" al director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme són, bàsicament, els relacionats amb les concessions. Fins ara, les concessions administratives del domini públic eren per a 30 anys, prorrogables a 30 més però la proposta del govern espanyol preveu ampliar aquestes concessions a 75 anys. Un termini de temps "extremadament excessiu" per a Serra que creu que posar la gestió en mans d'una sola persona durant tant temps és massa.

Aquesta ampliació del termini també va unida a una altra qüestió. Amb l'antiga llei de costes les concessions només es podien traspassar en cas que morís el titular però la reforma prevista vol modificar aquest aspecte i que els traspassos es puguin fer en vida. Això voldria dir, segons Serra, que durant els 75 anys de concessió la gestió d'un espai concret podria passar per diverses mans i alerta que es pot generar picaresca i, fins i tot, "especulació" dins el domini públic.

Amb tot, el director general ha recordat que tot just és un avantprojecte que ha de començar el tràmit parlamentari durant el qual es poden presentar esmenes que modifiquin o concretin aquests aspectes.

Un altre punt que desagrada al Govern és que les autoritzacions del plans d'usos passen de renovar-se any a any a fer-ho cada 4 anys. Agustí Serra ha concretat que el que els preocupa no és que cada municipi pugui autoritzar la gestió per a 4 anys, sinó aquest allargament faci que els guinguetes que es munten a l'estiu a primera línia de mar no es desmuntin a l'hivern i siguin estructures que s'acabin convertint en permanents.

En tot cas, Serra ha explicat que el Govern té intenció de redactar un reglament propi perquè la gestió està traspassada des del l'any 2008 i que ho faran un cop estigui aprovada definitivament la nova llei de costes. Aquesta competència, segons Serra, fa que la nova llei de costes no pugui entrar en conflicte amb el Pla Director d'Urbanístic del sistema costaner perquè qui pot definir la gestió al litoral català és el Govern, sempre que no contradigui la norma superior.

Per altra banda, el director general també ha volgut precisar que la nova llei no té res a veure ni deslegitima algunes prohibicions que han comportat fins i tot obrir expedients sancionadors a Tossa de Mar, com són la prohibició de fer alguns tipus de festivals o campionats de futbol a la zona de domini públic.

Sí al POUM de Palau-saverdera

La comissió d'Urbanisme d'aquest dijous finalment ha donat la conformitat al POUM de Palau-saverdera (Alt Empordà) després que no ho poguessin fer en l'anterior comissió perquè l'Ajuntament no els havia fet cas a l'hora d'introduir les modificacions que havien ordenat.

Els canvis afectaven a la zona de Mas Isaac, on hi ha construït el complex Sun Village, l'edifici sobre el qual plana una ordre d'enderroc del TSJC. El planejament converteix els terrenys de Mas Isaac en residencials, una mesura que segons Urbanisme no implica donar cobertura legal a l'obra.