Unió de cambres de comerç per mancomunar serveis i estalviar

Compartir tècnics, evitar duplicitats i continuar prestant servei a les empreses, principals objectius d'aquesta "unió"

"Mancomunar serveis vol dir que els serveis que pot donar una cambra serveixin per a totes". D'aquesta manera ha resumit el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, aquesta xarxa que han creat entre les tres cambres de les comarques gironines. En un moment de crisi econòmica i després de la supressió de les quotes obligatòries que les empreses pagaven a les cambres, Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós han decidit fer un pas més en la col·laboració ja habitual i crear una estructura clara de mancomunitat de serveis.

"Fins ara cada cambra tenia un tècnic per a cada àmbit i havia de donar el seu servei propi, hi havia duplicitats", ha continuat Espadalé. Per això, les tres cambres han analitzat quines són les necessitats reals i han creat aquesta xarxa en línia que permet que si una cambra fa un servei, les altres dues se'n puguin aprofitar com si fos propi. "Abans necessitàvem tres tècnics, ara un ja ens serveis per a les tres", ha detallat el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera.

Les tres cambres han hagut de reduir plantilla per fer front a la disminució de pressupostos. Segons el president de la cambra de Sant Feliu, Joan Puig, l'objectiu d'ara és donar més resposta a les empreses però amb menys despesa. Els tres presidents han negat amb rotunditat que s'estigui planejant cap fusió a llarg termini perquè asseguren que fusionar ni implica necessàriament estalviar.

Obrir l'aixeta del crèdit per a les empreses

Les tres cambres també s'han adherit al Club Cambra, que inclou 9 de les 13 cambres catalanes i que preveu unir esforços entre totes les associacions del país. El Club Cambra ofereix un ampli ventall de serveis gratuïts a les empreses i inclou una línia de finançament preferent que han creat amb la Caixa. Són 2.000 MEUR de crèdit disponible per a les empreses que fins ara s'han vist amb dificultats per accedir a finançament. La Caixa es compromet a reservar fins l'últim euro d'aquesta dotació econòmica per als membres del Club Cambra i a contestar les peticions en només 48 hores.

"Aquesta rapidesa en la resposta és un dels avantatges de pertànyer al Club Cambra perquè moltes vegades els empresaris hem acudit a una entitat a buscar finançament i la proposta ha tardat setmanes a ser estudiada", ha assegurat Puig.

Els presidents de les tres cambres han presentat totes les novetats en un acte aquest dimecres a la tarda al Caixaforum del carrer Ciutadans, antic emplaçament de la Cambra de Comerç de Girona.